Metoda de ultimă oră prin care poţi să recuperezi aurul din electronicele vechi. Monetăria Regală, în colaborare cu startup-ul canadian Excir, a implementat o tehnologie de pionierat pentru extragerea aurului din deșeurile electronice. Această metodă inovatoare permite recuperarea până la 99% din aurul încorporat în circuitele electronice, într-un proces care durează doar câteva secunde. Aurul, utilizat în electronice datorită conductivității sale excelente, poate fi acum valorificat eficient, alături de alte metale precum argintul, cuprul și paladiul, scrie Playtech.
Procesul implică pregătirea plăcilor de circuite printr-o procedură unică, urmată de introducerea lor într-o formulă chimică patentată care extrage selectiv aurul. Lichidul îmbogățit cu aur este apoi procesat pentru a obține aur pur, care poate fi transformat în lingouri.
Această tehnologie are potențialul de a revoluționa gestionarea deșeurilor electronice, oferind o soluție sustenabilă pentru valorificarea resurselor care altfel ar fi fost pierdute. În prezent, doar aproximativ 22% din deșeurile electronice sunt reciclate corespunzător, restul fiind depozitate în gropi de gunoi sau depozite de fier vechi, unde pot elibera substanțe toxice în mediul înconjurător.
Citeşte şi: Certificat de viață în România. Cum poți pierde dreptul la pensie dacă nu depui documentul în 2024
Cu aproximativ 62 de milioane de tone de deșeuri electronice generate anual la nivel global, și cu o creștere preconizată de 32% până în 2030, gestionarea acestor deșeuri a devenit o problemă critică. Noua tehnologie promite nu doar să reducă volumul de deșeuri electronice, ci și să recupereze metale prețioase în valoare de miliarde de dolari, ascunse în dispozitivele electronice vechi.
Citeşte şi: Plusuri şi minusuri pentru munca la distanţă. Care sunt efectele negative şi cum pot fi combătute
Această inițiativă nu doar că ajută la protejarea mediului, dar contribuie și la dezvoltarea unei economii circulare, în care resursele sunt utilizate mai eficient și sustenabil. Tehnologia inovatoare dezvoltată de Excir și Monetăria Regală a Regatului Unit ar putea deveni un model global pentru reciclarea eficientă a deșeurilor electronice, reducând astfel impactul negativ asupra mediului și transformând deșeurile într-o sursă valoroasă de metale prețioase.