Cum poate economisi un român până la 600 de lei pe lună. Pachețelul a revenit la modă printre români, care aleg să gătească mai mult acasă, decât să meargă la o cantină sau să comande ceva. Astfel, reușesc să facă economii lunare substanțiale. Potrivit unui studiu, peste 40% dintre românii din mediul urban spun că nu se mai descurcă din punct de vedere financiar, așa că gătesc zilnic sau aproape zilnic.
Costi face parte din categoria românilor care au renunțat să mai mănânce la prânz de la cantină. Acum își gătește acasă și vine cu mâncarea la pachet.
„La o singură porție de orez, dintr-o pungă de orez, pentru ce am gătit noi aici, ar undeva la 10% din acea pungă. Ajungi să economisești undeva la 60% din suma pe care ai plăti-o dacă ai merge la restaurant sau la o cantină. Noi economisim peste 100 de lei zilnic. Noi economisim banii aceștia pentru că gătim acasă”, a declarat Costi, manager de sală, pentru observatornews.ro.
Citește și: Fiecare român poate primi finanțare 650.000 de euro. Atenție! Termenul limită este 21 noiembrie
Nu este singura persoană care s-a săturat să plătească o mică avere pentru masa de prânz. Radu spune că poate avea trei mese cu banii pe care îi dă pe o singură masă la cantină.
„Două felii de pâine, o bucată de brânză, două ouă fierte, câteva măsline. Cu banii pe care i-as da la cantină pe meniul dintr-o zi, s-ar putea să pot să am trei mese pe parcursul unei săptămâni cu aceiași bani. Undeva la 15 lei pe zi pe masa de prânz cu siguranță”, a spus Radu, potrivit sursei citate.
Pentru o porție de ciorbă și una de orez cu piept de buni, ori alt tip de carne și o salată plătim la cantină în jur de 30 de lei. Astfel, cheltuim pe lună mai bine de 600 de lei.
Citește și: Un nou voucher pentru români. Cine va primi banii și în ce situație vor fi oferiți
Cu doar 50 de lei putem cumpăra alimente pentru a face acasă mai multe feluri de mâncare care ajung pentru 3 – 4 zile.
„Sunt 600 de lei care pe un an de zile înseamnă 7200 de lei. Dacă îți pui puțin pe hârtie lucrurile acestea, deja realizezi că banii tăi se duc pe lucruri pe care ai putea altfel să-i gestionezi. În momentul în care îți faci o listă de cumpărături. Îți faci un rețetar, cu ce pregătești din această listă o să vedeți cât de mulți economisiți”, a explicat Irina Chițu, director comparator bancar.
La cantină, cele mai consumate preparate râmân ciorba și cartofii prăjiți.
„Supe, supe cu legume. Supe cu carne. De obicei preferă și panneurile, snitelurile, cartofii prăjiti, salata.În fiercare zi avem o ofertă a zilei cu carne sau vegetarian. Un meniu vegetarian și unul cu carne. Cel cu carne este 26 de lei”, a spus Teodora, reprezentant cantină.
Potrivit specialiștilor în domeniul alimentar, atunci când mergem la cumpărături trebuie să fim cumpătați pentru a evita risipa financiară, dar și pe cea alimentară.