Noile schimbări aduse Codului Rutier au intrat în vigoare pe 17 februarie 2023. Printre modificările aduse, una dintre ele permite retragerea permisului de contucere de către Poliția Rutieră. Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care șoferul refuză să fie testat pentru alcool sau substanțe psihoactive, scrie avocatnet.ro.
Prin Hotărârea nr. 130/2023 s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice. Conform modificărilor, din 17 februarie 2023 toți deținătorii de permis de conducere sunt obligați să cunoască noile reglementări, detaliate și explicate în continuare.
Una dintre modificările semnificative aduse Codului Rutier este cea cu privire la retragerea permisului de conducere în cazul în care agentul de poliție are probe sau indicii temeinice care arată faptul că șoferul în cauză a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii nivelului de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe interzise.
Polițistul poate dispune, conform modificărilor, retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier). În acest caz, deținătorul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.
Reglementările vizează, în mod special, și definirea acțiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit art. 2, pct. 6. din Regulament, este o măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră. Deținătorului permisului i se va înmâna de către agentul rutier dispoziția de retragere.
Dispoziția va cuprinde data, ora și locul unde a fost încheiată, dar și datele agentului de poliție. În ceea ce privește posesorul carnetului de conducere, acesta va comunica organului datele personale (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu/reședință, număr și serie a cărții de identitate). În acest act se vor însemna, totodată, perioada retragerii și motivul dispoziției.
Mai citește și: IMPORTANT! Facturile la energie și gaze vor fi modificate, noi obligații pentru consumatori! Iată schimbările făcute de ANRE
Permisul de conducere va fi reținut la secția de poliție de pe raza căreia a fost constatată ilegalitatea, chiar dacă deținătorul permisului are domiciliul în alt județ. Acesta va rămâne în custodia autorităților până în momentul restituirii, anulării și dispunereii interdicției de a conduce sau introducerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, urmând ca după acest moment să se trimită serviciului poliției rutiere de pe teritoriul unde aparținătorul apare în evidența autorităților.
Serviciul poliției rutiere de pe raza în care s-a constatat ilegalitatea, efectuează imediat mențiunea cu privire la retragerea permisului de conducere în evidența documentelor reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule.
Te-ar mai putea interesa și: Reduceri de mii de lei la televizoarele de pe eMAG! Oferte de nerefuzat la sute de produse! Până când sunt valabile prețurile mici