Directorul ONG Environ, Roxana Puia, prezintă care sunt trucurile pentru a reduce consumul la energie și, implicit, prețul facturilor. Folosirea corectă a echipamentelor electrice și electrocasnice dintr-o gospodărie poate duce la o scădere de 10% până la 50% a consumului și a facturii lunare, conform Antena 3 CNN.
„Sunt câteva lucruri, sunt niște principii de bază. În primul rând, cred că cel mai simplu lucru pe care îl putem face este să fim atenți cu iluminarea încăperilor. Dacă nu stăm într-o cameră, trebuie să fim atenți să stingem lumina.
Cel de-al doilea ar fi legat de scoaterea din priză a echipamentelor pe care nu le folosim o perioadă lungă de timp.
Și în mod deosebit, o atenție ar trebui acordată încărcătoarelor de telefoane mobile, încărcătoarelor de laptopuri, de tablete care, chiar dacă nu au dispozitivele atașate, sunt niște vampiri energetici și au un consum mic, dar există însă un consum electric acolo.
Mai apoi, sunt câteva sfaturi legate de modalitatea în care alegem să păstrăm un echilibru și confort termic în locuință.
Diferențele între temperaturile din exterior și din interiorul casei nu ar trebui să fie foarte mare, adică maximum 20°C în sezonul rece și cel mult 10° în minus față de temperatura de afară în sezonul estival.
Încă un aspect pe care cred că e important să-l luăm în considerare este acela legat de înlocuirea echipamentelor electronice vechi, proaste din punct de vedere al performanțelor energetice, cu unele de nivel superior.
Deși echipamentele cu clasă energetică superioară sunt un pic mai scumpe la momentul achiziției, este un criteriu de care ar trebui să ținem cont pentru că se va dovedi pe termen lung o alegere mai sustenabilă”, a declarat Roxana Puia, director ONG Environ, sâmbătă, la emisiunea Income.
Citește și: Preț negativ la energia electrică mâine, în România. O premieră în 2024
„În primul rând vorbim de aparatul de aer condiționat, care este un foarte mare consumator de energie electrică.
Sigur, nu îl folosim pe toată perioada anului, deci per total, pe durata unui an calendaristic nu este chiar cel mai mare consumator, dar în puținele luni de vară pe care le avem ar trebui utilizat cu cu atenție.
Cuptorul electric iarăși este în mare consumator și revin la recomandarea de a alege atunci când ne dotăm locuința sau trecem printr-un proces de reamenajare, să ne uităm către echipamentele electrocasnice din clasa energetică mare.
Mașina de spălat rufe și mașina de spălat vase sunt consumatori, dar sunt trucuri prin care le putem îmbunătăți consumul: prin folosirea ciclurilor rapide de spălare scurtă, prin folosirea unui nivel de temperatură mai scăzut, prin încărcarea acestor dispozitive la maxim, adică nu punem două farfurii și pornim mașina.
Încă un lucru de care trebui să ținem cont pentru aceia dintre noi care optează pentru instalarea de panouri fotovoltaice ca soluție alternativă. Și aici sunt niște trucuri la care putem apela.
De exemplu, nu pornim mașina de spălat vase seara, după ce am luat cina și putem aștepta pentru a doua zi dimineaţa”, a recomandat Roxana Puia.
1. Închide și scoate din priză echipamentele (televizor, laptop etc.) pe care nu le folosești, inclusiv încărcătoarele
2. Stinge lumina din încăperile în care nu stai
3. Reglează temperatura din interiorul locuinței la maximum 20 de grade Celsius în sezonul rece și cu cu cel mult 10 grade Celsius mai mică decât cea din exterior în sezonul cald
4. Nu folosi puterea maximă a plitei/cuptorului
5. Nu porni mașina de spălat doar pentru câteva articole și optează pentru ciclurile de spălare scurte
6. Plita cu inducție este cel mai eficient sistem de gătit
7. Răcește mâncarea înainte să o pui în frigider
8. Montează prize inteligente pe care le poți controla cu telefonul și poți astfel să vezi în timp real consumul de energie
– folosirea corectă a echipamentelor electrice poate reduce factura la energie cu până la 50%
– simpla scoatere din priză a electrocasnicelor nefolosite poate economisi 10% din energia electrică consumată
– folosirea termostatelor inteligente poate reduce factura la energie cu 15-20%
– mașina de spălat își reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se folosește un program de spălare cu mai puține grade Celsius