Un fermier din Arad a găsit rețeta succesului! Bărbatul, în căutare de angajați, a reușit să convingă mai mulți români plecați să lucreze în străinătate să se întoarcă pe meleagurile românești. Asta a declarat Dimitrie Muscă unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din vestul țării, potrivit NewsWeek.
Cunoscutul fermier din vestul țării și drectorul Combinatului Agroindustriat Curtici, Dimitre Muscă, a recunoscut că, prin intermediul unei producții de grâu record, și-a permis să crească salariile față de anul anterior, când cei care conduceau combinele aveau salari de 13.000 – 14.000 de lei. În acest mod, a reușit să convingă mai mulți muncitori plecați în afară să se întoarcă să muncească în țara natală. Acum, aceștia primesc suma de 15.000 de lei, iar inginerii încasează peste 18.000 de lei.
„Salariul este de 600 de lei pe zi bani în mână, înmulţit cu 25 de zile face aproximativ 15.000 de lei pe lună în mână, pe stat de plată, pentru cei care lucrează pe combină. Chiar şi aşa, nu sunt foarte mulţi bani, pentru că ei lucrează două schimburi pe zi, vin dimineaţa la ora 06,30 la lucru, îşi pregătesc combina, iar la 08,30 ies în câmp şi stau până seara la ora 22,00. Noi avem şi producţii record în acest an, deosebit de rentabile, astfel că oamenii îşi merită banii. La grâu, am avut o producţie de 9.320 de kilograme la hectar, pe o suprafaţă de 1.740 de hectare”, a spus fermierul, pentru Agerpres.
Dimitrie Muscă a mai spus, de asemenea, că în ultimii ani a reuşit să convingă mai mulţi muncitori români care se angajaseră în alte ţări să revină acasă, pentru a lucra în agricultură.
„Eu consider că trebuie să fim corecţi cu muncitorii, să aducem oamenii acasă din străinătate, nu să apelăm la nepalezi sau vietnamezi”, a mai declarat el.
Mai mult, pe lângă salariile mărite, fermierul din Arad le oferă angajaţilor două mese pe zi, apă minerală şi cafea la discreţie.
În perioadele în care nu se lucrează pe câmp, mecanizatorii primesc în fiecare lună sume cuprinse între 5.000 şi 6.000 de lei, activităţile lor fiind la ateliere, unde întreţin utilajele.