- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Metoda propusă de Mircea Fechet, ministrul Mediului, pentru combaterea defrișării ilegale: Noul Cod Silvic trebuie să descurajeze hoții de lemne

17 Apr, 21:33 • Adrian Popovici
Mircea Fechet. ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a explicat că confiscarea mijloacelor de transport reprezintă cea mai eficientă metodă prin care poate fi descurajat furtul de lemne.
Metoda propusă de Mircea Fechet, ministrul Mediului, pentru combaterea defrișării ilegale: Noul Cod Silvic trebuie să descurajeze hoții de lemne

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet a explicat într-o dezbatere parlamentară recentă că accesul cetățenilor în pădure ar trebui să fie liber și nerestricționat. De asemenea, el a vorbit și despre furtul de lemne și a explicat că confiscarea mijloacelor de transport folosite în aceste activități ilegale reprezintă cea mai eficientă metodă de a combate fenomenul, transmite News.ro.

„Continuăm dezbaterile pe noul Cod silvic, în cadrul comisiilor reunite pentru mediu, din Senat. Voi repeta acest lucru de oricâte ori va fi nevoie – accesul cetăţenilor în pădure trebuie să fie liber, nerestricţionat. Chiar dacă există riscul ca unii să mai uite deşeuri, pet-uri, gunoaie, am încredere că, odată cu implementarea sistemului garanţie-returnare, acestea vor fi tot mai puţine”, a scris Mircea Fechet, miercuri pe Facebook.

Mircea Fechet a adăugat în postarea sa că „metoda cea mai eficientă prin care descurajăm furtul de lemne nu este cea prin care nu lăsăm cetăţenii să se plimbe prin pădure, ci cea de confiscare a mijlocului de transport cu care se fură masa lemnoasă”.

Mircea Fechet la dezbaterile pentru noul Cod Silvic
Mircea Fechet la dezbaterile pentru noul Cod Silvic

Te-ar putea interesa și: Se schimbă perioada de închiriere pentru plajele de pe litoralul românesc. Anunţ făcut de ministrul mediului, Mircea Fechet

Ce spune Mircea Fechet despre noul Cod Silvic?

Mircea Fechet subliniază importanța adoptării unui nou Cod silvic în scopul descurajării furtului de lemn. El evidențiază că un element de noutate în acest context este abordarea conflictului de interese. Fechet consideră că principalul obiectiv al acestui Cod silvic este să realizeze un echilibru între interesele diverse ale diferitelor entități implicate, incluzând societatea civilă, organizațiile neguvernamentale, sindicatele, proprietarii de păduri, atât cele private cât și cele de stat. El apreciază implicarea activă a reprezentanților industriei în dezbateri, subliniind că deciziile luate vor influența aproximativ 100.000 de locuri de muncă.

„Datoria noastră este sa ne asigurăm că prin acest Cod silvic descurajăm hoţii de lemne. Conflictul de interese este un alt element de noutate. Cred că miza acestui Cod silvic este de a asigura un echilibru între interesele fiecărei entităţi, fie că vorbim de societate civilă, organizaţii neguvernamentale, sindicate, proprietari de pădure, pădure privată sau pădure din domeniul public al statului român. Mă bucur că participă activ la dezbateri şi reprezentanţii industriei, pentru că discutăm despre 100 de mii de locuri de muncă influenţate de deciziile luate aici”, a concluzionat Mircea Fechet.

Citește și: Mircea Fechet, ministrul Mediului: În România se va fabrica o mașină electrică începând chiar din 2024