Tot mai mulți români întâmpină dificultăți atunci când trebuie să-și achite ratele la bancă. Mai ales dacă împrumutul este unul substanțial, suma pe care trebuie să o dea înapoi în fiecare lună poate fi consistentă, transmite infofinanciar.ro.
Pentru a plăti o dobândă mai mică la credite, trebuie realizat un calcul corect al situației. Experții spun că există o metodă sigură prin care oamenii pot economisi chiar și zeci de mii de lei din dobândă.
Citește și despre următorul subiect: Sunt anunțate schimbări de la Banca Națională a României! Aceste bancnote pe care le aveți în portofel vor dispărea din circulație
Trucul principal se referă la plata unor sume mici în plus la ratele lunare. Sistemul poate reduce inclusiv perioada de creditare la doar câțiva ani. Acest lucru este esențial, mai ales dacă vorbim despre creditele făcute pe o perioadă de 30 de ani. FinZoom a lansat o platformă care le vine în ajutor românilor. Este vorba despre un calculator de rambursare anticipată. Experții spun că fiecare client are dreptul de a rambursa creditul anticipat.
„Pentru o astfel de rambursare anticipată, sume mici poți să plătești de câte ori ai bani în plus. Și să rambursezi din datoria către bancă. Aceasta se scade direct din ceea ce ai împrumutat și teoretic scade dobânda aferentă acelei sume”, explică Irina Chiţu, reprezentant FinZoom.
Specialiștii menționează că, pentru a beneficia de rambursarea anticipată a creditului, românii trebuie să ia în considerare depunerea unei cereri. În cazul în care aleg să depună bani în plus la ratele lunare, trebuie să menționeze la ce vor fi folosite sumele respective. Depunerea unor bani în plus îi poate ajuta pe români să economisească și contribuie la scăderea perioadei de creditare.
„Dar, de exemplu, dacă tu din 2.000 lei, 130, să zicem, e principalul și restul e dobândă. Dacă tu în plus față de rata ta mai plătești acei 130 lei de pe rata următoare, se reduce perioada creditului cu încă o lună în plus, deci practic cade dobândă aferentă acelei rate”, a semnalat Irina Chiţu.
Experții spun că cea mai bună metodă de a scăpa de un credit este reducerea perioadei.
„Cea mai bună soluție este pentru reducerea perioadei. De ce? Mai ales la creditele pe termen lung, cel mai păgubos, de fapt, este timpul.
Dacă tu reușești să-ți scazi timpul, economisești foarte mult la dobândă. Pentru că acea dobândă, oricât ar fi ea de mare sau mică, se aplică în fiecare lună, timp de 30 de ani”, spune Chițu.
Citește și despre următorul subiect: Profit record al băncilor din România: 6.9 miliarde de lei în 2023. Creșterea dobânzilor a umflat profitul instituțiilor bancare