Prin noul Statut al Elevului care va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025, sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România. Astfel, școlile vor trebuie să-și organizeze un spațiu în care vor fi duși elevii sancționați pentru deranjarea orelor, potrivit edupedu.ro.
Te-ar putea interesa și: Vești importante pentru studenții din România! Ministerul Educației schimbă regulile
foto: săli de detenție
S-au trimis către Monitorul Oficial, astăzi, miercuri, 7 august 2024, 2 ordine de ministru, pentru a le aproba în Statutul Elevului, dar și pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, printre care, una propune sălile de detenție în România, începând cu noul an școlar, dar și consiliere psihologică pentru cei suspendați/exmatriculați.
Cele două documente vor intra în vigoare, începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial.
„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.
În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.
Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență”, menționează Ministerul educației.
Prevederea privind crearea unei săli de detenție pentru elevii „dificili”, care deranjează orele, unde aceștia să fie mutați pentru a desfășurae alte activități, a fost menținută în versiunea finală a Statutului Elevilor, adoptată în luna iunie.
În această perioadă sunt foarte multe asociații de elevi, care critică această măsură și solicită eliminarea acesteia. Argumentele care vin în susținerea acestei indignări sunt îndreptate în direcția „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru o astfel de schimbare radicală”, conform sursei citate.
Te-ar putea interesa și: Educaţie financiară. Investiţii simple şi profitabile pentru români, direct de pe telefon: „Poţi începe cu 100 de lei pe lună. Funcţionează ca Pilonul II de pensii”