- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Mica recalculare”de pensii: Câți pensionari ar beneficia și cine ar risca pierderi?

12 Oct, 15:19 • Mălureanu Rebecca
După "Mica Recalculare" a pensiilor, între 40.000 și 100.000 de pensionari ar putea beneficia de pensii majorate, cu toate acestea există și cazul depunerea documentelor nu se înregistrează în termenul limită, seniorii riscă pierderea acestei majorări.
Mica recalcularede pensii: Câți pensionari ar beneficia și cine ar risca pierderi?

La „Mica Recalculare” pot participa românii care au avut venituri nepermanente pe parcusul vieții. Aceștia trebuie să își depună adeverințele pentru banii câștigați, pentru care s-au plătit contribuțiile sociale.

Contribuțiile pentru aceste venituri nu au fost luate în vedere la recalcularea pensiilor din septembrie.

Ce număr de pensionari vor lua pensie mărită? Care din ei ar putea pierde bani?

Un factor ce îi va pune în dificultate la această etapă de recalculare este legată de actele care trebuie depuse. Chiar dacă cei vizați vor putea să-și procure documentele de la locul de muncă, multe dintre societățile unde aceștia au lucrat fie s-au dizolvat, fie s-au transformat.

Așadar, multor români le va fi dificil să obțină documentele necesare, deoarece firmele care se ocupă de arhivarea lor, ar putea să nu livreze aceste acte în termenul pe care îl impune legea. Pănă pe data 1 martie 2025 trebuie aduse aceste adeverințe cu sporurile, primele, orele suplimentare, formele de retribuire în acord, banii dați pe diverse premieri, banii pentru orele de noapte.

Pensionarii pot face rost de aceste adeverințe de la locul de muncă sau pot plăti firme să îi ajute, singura problemă ar putea fi că de cele mai multe ori, firmele ajung să coste mai mult decât valoarea pensiei recalculate.

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a discutat, în exclusivitate pentru Newsweek România, despre greșelile din recalcularea pensiilor. Acesta a explicat și ce impedimente vor avea pensionarii la „Mica Recalculare”, dar și câți dintre ei vor reuși să participe la recalculare.

Pensionari
PensionariCitește și: Nicolae Ciucă, anunț pentru pensionari. Contribuția la Pilonul II de pensii va crește semnificativ în următorii ani!

„În forma în care este acum în lege, probabil că numărul persoanelor care vor reuși să găsească documentele necesare va fi destul de mic, din două motive. Societățile care administrează documentele pentru firmele care au dispărut nu sunt în aceeași localitate cu societatea care a fost desființată. Pensionarii ar trebui să se deplaseze, este mai greu. Estimatul nostru este undeva între 40.000 și 100.000 de persoane care vor face acest lucru”, a declarat Bogdan Hossu, pentru Newsweek România.

Pentru unii, creșterile de pensie vor fi minore, la Mica Recalculare

Bogdan Hossu a comparat efortul pe care îl vor depune pensionarii la „Mica Recalculare” cu beneficiile pe care aceștia le vor căpăta în urma acestei proceduri.

„Nu în ultimul rând, în condițiile actuale, în afară de cazul pentru personalul care a lucrat în acord, care va simți o creștere substanțială la pensie dacă obține documentele necesare, pentru restul personalului, care a avut prime, sau care au avut sporuri conjuncturale, aportul în structura pensiei va fi extraordinar de mic. Trebuie să aibă un venit egal cu salariul mediu brut din luna respectivă, ca să câștige un punct de pensie, care înseamnă 81 de lei astăzi”, a mai declarat Bogdan Hossu.

Fosta lege oferă avantaje pensionarilor

Bogdan Hossu a oferit lămuriri de ce Legea 127/2019 din sistemul public de pensii, abrogată de noua Lege a pensiilor, le oferă avantaje unor români.

„Este evident că efortul nu este proporțional cu beneficiile pe care le vor obține din această Mică Recalculare. Era mult mai corect păstrarea articolului din legea 127, fosta lege, care nu s-a aplicat și care prevedea că, pentru personalul respectiv, se dă o creștere de 10% pentru întreprinderile care au fost dizolvate și se compensa și se elimina punerea pe drumuri a pensionarilor actuali”, a mai declarat Bogdan Hossu.

Termenul pentru depunerea adeverințelor, factor important!

Termenul pentru depunerea adeverințelor pentru pensionari la „Mica Recalculare”, îi poate băga pe aceștia în dificultate. Vorbim de 6 luni pentru depunerea adeverințelor ce vizează veniturile nepermanente.

„Același lucru și cu documentele complementare, care au termen de 6 luni de zile la ora actuală. La 6 luni și o zi, deși a contribuit și i s-au luat taxele sociale, persoana nu mai beneficiază din cauza faptului că societățile de arhivare au întârziat în livrarea documentului respectiv. Tot așa, se aplică din momentul în care s-a depus documentul respectiv”, a declarat Bogdan Hossu.

Citește și: Vești pentru români! Se majorează pensiile de la 1 noiembrie!