Vești bune de la fermieri! Au anunțat cât va costa carnea de miel în preajma sărbătorii Paștelui, iar prețul este unul destul de avantajos pentru cumpărători.
Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, ing. Ionică Nechifor, în zilele de dinaintea Paștelui 2025, carnea de miel va costa cel mult 22 de lei/kg ”în viu”.
”Dacă ne rezumăm la sărbătorile de Sfintele Paști, să știți că noi avem miei pregătiți, iar prețul nu va fi mai mult de 22 lei pe kilogram viu. E pentru buzunarul fiecăruia fiindcă, de sărbătorile pascale, care sunt pe data de 20 aprilie, nu va ajunge la o greutate de 35 kg în viu. Va fi undeva la 20 – 25 kilograme maximum. Asta înseamnă, în carcasă, undeva la 10 – 15 kilograme maximum”, a spus Nechifor, potrivit agrointel.
Președintelui Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis spune că acest preț este unul mai mult decât rezonabil, în condițiile dificultăților provocate de pesta oilor.
Reprezentantul fermierilor mai spune că aceștia vor fi pregătiți să vândă, pentru sărbătorile pascale, atât produse din carne, cât și din lapte.
”Noi suntem pregătiți, ca de fiecare dată, pentru sărbătorile pascale atât cu produse din carne, cât și din lapte. Să știți că fermierii urmăresc când este data sărbătorilor și după această dată își programează reproducția la ovine în așa fel încât să avem miei la o greutate optimă în acea perioadă. Sărbătorile pascale sunt în perioada 20 aprilie și, din acest motiv, ei sunt pregătiți pentru toate categoriile de cumpărători. Prețul este unul rezonabil, în ciuda faptului că am avut acea perioadă cu pesta micilor rumegătoare”, a declarat ing. Ionică Nechifor.
Fermierul le recomandă românilor care mănâncă miel de Paște să se orienteze către exemplare cu o greutate de peste 10 kilograme în carcasă. Motivele? Prețul avantajos și carnea de calitate.
”De la 10 kilograme în sus greutatea este optimă atât pentru fermieri, cât și pentru cumpărători. Carnea este de o calitate superioară. Sub 10 kilograme, da, într-adevăr apar anumite aspecte, chiar comerciale, care nu sunt atât de avantajoase nici pentru fermieri, nici pentru cumpărători. Din acest motiv recomand ca greutatea minimă să fie de 10 kilograme în carcasă. Asta înseamnă, ‘în viu’, 22-23 kilograme”, a explicat Ionică Nechifor.
Citește și Raed Arafat, anunț privind sirenele de alarmare. „Nu trebuie să ne sperie sau să ne supere”