În România și nu numai, mielul reprezintă unul dintre simbolurile pascale, asta deoarece se asociază cu sacrificarea lui Iisus Hristos pe cruce. Iată de ce mâncăm, de fapt, preparatele din carne de miel și care sunt tradițiile din această perioadă, anunță Spynews.
Puține persoane știu că mielul apare și în Vechiul Testament, în vremea în care Dumnezeu l-a pus la încercare pe Avraam și i-a cerut să-l jertfească pe fiul săi Isaac. Avraam a fost de acord și era gata să-l jertfească pe Isaac, însă Dumnezeu a trimis un înger pentru a opri totul.
Atunci când Avraam s-a uitat în spatele său a văzut că s-a aflat un miel. Iisus Hristos a fost victima tuturor păcatelor și a fost trimis la moarte pentru mântuirea lumii, de astfel în Biblie apar momente atunci când oamenii sacrificau mielul în slava lui Dumnezeu.
„În Apocalipsa Sf. Ioan Teologul, Hristos înviat este prezentat sub imaginea unui miel (gr. arnion) înjunghiat[1], dar viu şi slăvit[2]. Mielul conduce războiul pornit împotriva Lui şi a celor care I se supun lui (poporul lui Dumnezeu, „chemaţi şi aleşi şi credincioşi” – Apoc. 17, 14); El biruieşte cu puterea lui leu („leul din seminţia lui Iuda, rădăcina lui David” – Apoc. 5, 5). După unii biblişti, această imagine ar putea proveni din literatura apocaliptică ebraică precreştină – Cartea lui Enoh -, unde un fruntea turmei nu se găseşte cel mai puternic berbec, ci un miel[3]. De altfel, Mântuitorul este numit în acelaşi timp Mielul şi Păstorul în imnografia Bisericii creştine, cum ar fi:
Pe Mielul şi Păstorul şi Mântuitorul lumii văzându-L pe Cruce, ceea ce L-a născut a zis lăcrimând: Lumea se bucură luând izbăvire, iar cele dinlăuntru ale mele ard văzând răstignirea Ta, pe care pentru toţi o rabzi, Fiul şi Dumnezeul meu. [4]
În Biblie, Hristosul este văzut fie ca un miel (gr. amnos) pascal care îi răscumpără pe oameni cu preţul sângelui său[5], fie „ca un miel spre junghiere s-a adus şi ca o oaie fără de glas înaintea celor ce o tund, aşa nu Şi-a deschis gura Sa”, după proorocia lui Isaia (Isaia 53, 7; Fapte 8, 32). Această din urmă imagine este preluată şi în ritualul proscomidiei, unde Agneţul sau Mielul îl reprezintă pe Hristos care Se jertfeşte”, notează orthodoxwiki.
Nu toți credincioșii au mâncat miel. Evreii askenazi nu au mâncat niciodată miel de Paște deoarece consideră că dacă consumi această carne este echivalentă cu costumul unui sacrificiu pentru Dumnezeu.
Te mai poate interesa pe acest subiect: Cât costă carnea de miel la târgurile de profil din țară