Mierea de albine își pierde din popularitate, iar pentru a atrage clienți, apicultorii vin cu sortimente noi, bogate în vitamine și cu proprietăți miraculoase.
Mierea este unul dintre produsele care nu ar trebui să lipsească din casa nimănui, beneficiile sale fiind multiple. Aceasta sporește vindecarea rănilor, are rol antibacterian și antifungic, ameliorează gâtul iritat și tusea, contribuie la îmbunătățirea problemelor digestive, sprijină buna funcționare a creierului, reprezintă o sursă bogată de antioxidanți și calmează eczemele, potrivit Health Central. În această perioadă, albinele sunt pregătite de iarnă, fiind strânse în ghemurile de iernare.
Citește și: Trend inedit printre apicultorii români! Cât costă mierea cu foiță de aur și de unde se poate cumpăra
De-a lungul timpului, sortimentele de miere s-au înmulțit, iar potrivit datelor, există aproximativ 300 de tipuri de miere, în funcție de plantele din care este făcută. Printre cele mai populare tipuri de miere din România se numără mierea de tei, de salcâm, de lavandă, de floarea-soarelui, de păpădie sau de Manuka.
Un sortiment de miere mai puțin cunoscut este promovat de apicultori și se spune că are proprietăți miraculoase, vindecând bolile și fiind bogată în seleneiu. Mai exact, este vorba despre mierea de castane.
„Mierea de castan este o miere foarte bogată în seleniu, în zinc, minerale, care poate fi folosită în diferite tratamente. O miere destul de rară„, a spus un apicultor pentru Antena 1.
Mierea de castan nu poate fi găsită însă în magazine, ci doar la băcăniile care comercializează produse de la producători locali. Aici poate fi găsit orice sortiment, dar apicultorii se plâng că cererea pentru marfa lor a scăzut considerabil, mai ales din cauza importurilor ieftine din Ucraina. Românii aleg să cumpere de cele mai multe ori mierea de pe rafturile supermarketurilor, având un preț mai bun, dar o calitate mai slabă.
Mierea de castane are un miros puternic de lemn și este bogată în minerale precum zinc, seleniu și fier. Aceasta este utilizată pentru a trata diverse boli și situații care implică inflamații precum ulcer, hepatită, bacterii din sistemul urinar sau circulația sangvină deficitară.
Prețul unui borcan de miere de castan de 960 de grame este de 80 de lei, în timp ce un borcan de miere de rapiță, la aceeași cantitate, costă 40 de lei.
Citește și: Producţia de miere este aproape compromisă de secetă. Se crapă pământurile după vara de foc!