- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mierea contrafăcută a fost vândută pe bandă rulantă în Europa. Ce se întâmplă în România cu alimentul minune

28 Mar, 11:16 • Lupu Alexandra
Un raport al Oficiului European arată că jumătate din cantitatea de miere vândută la nivel european este contrafăcută. Care este situația actuală din România.
Mierea contrafăcută a fost vândută pe bandă rulantă în Europa. Ce se întâmplă în România cu alimentul minune

Specialiștii Oficiului European de Luptă Anti-fraudă au făcut dezvăluiri incredibile! Așa cum relatează ziare.com, jumătate din cantitatea de miere vândută este contrafăcută.

Mierea contrafăcută, vândută fără oprire

Reprezentanții Oficiului European de Luptă Anti-fraudă au realizat mai multe verificări, la nivelul operatorilor economici din 18 state. Specialiștii au analizat peste 320 probe, urmând să constate că, în majoritatea cazurilor, mierea găsită pe raftul magazinelor era realizată din substanțe extrase din sfeclă de orez și zahăr sau din diferite siropuri de zahăr. Cele mai multe suspiciuni de fraudă au fost ridicate cu privire la produsele din China, Brazilia, Turcia și Marea Britanie.

Citește și despre următorul subiect: Românii riscă să cumpere medicamente falsificate, fără să-și dea seama! Poliția Română trage un semnal de alarmă: acestea „pot avea efecte negative asupra sănătății”

Analizele produsului din import arată că din 89 mostre din China, 66 erau neconforme. De asemenea, din Brazilia s-au preluat 18 probe, dintre care 8 au fost regăsite neautentice. În Turcia au fost prelevate 15 mostre, dintre care 14 au rezultat ca fiind neconforme. Nu în ultimul rând, 10 probe au fost luate din Marea Britanie, toate identificate ca fiind contrafăcute. România nu este ferită de situație, având în vedere că mii de tone de miere pleacă spre țările europene în fiecare an, iar pe rafturile din magazine ajung produse ieftine din China, de cele mai multe ori, slabe calitativ.

„Oamenii caută produse ieftine și uite că și acest produs mixat din mai multe țări coboară foarte mult prețul”, declară Marian Pătrașcu (apicultor).

40.000 de apicultori sunt înregistrați la nivel național. Cu toate acestea, mult prea puține produse ajung să fie consumate de români. În ciuda faptului că statul român este cel mai mare importator de miere, consumatorul nu ajunge să se bucure de produsele autentice, fabricate chiar de pe meleagurile țării.

„Din păcate, România este un mare improtator de miere, am important peste patru mii de tone de miere în anii 2021 și 2022, iar asta sigur că afectează și producătorul și consumatorul. Consumatorul în sensul în care etichetarea nu este corectă”, precizează Președinte Asociația Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea.

Directorul unui complex apicol susține că, pe lângă țara de origine, eticheta ar trebui să arate și procentul ingredientelor. Răzvan Coman precizează că produsele care intră în Uniunea Europeană sunt analizate în proporție de 4%, astfel, unele dintre ele nu ajung să fie testate deloc, având în vedere că verificările se fac la alegere.

Mierea contrafăcută este vândută fără oprire în Europa
Mierea contrafăcută este vândută fără oprire în Europa

„Pe lângă țara de origine trebuie arătat și procentul care trebuie arătat consumatorului pentru a nu fi înșelat. Provine 10% din China 90% din România, un exemplu. Omul când cumpără să știe ce consumă. Tot ce intră în UE se fac analize undeva la 4%, iar asta la alegere, iar din ele nu cred că se verifică nici 1%”, spune Coman.

ANPC a demarat o anchetă pentru a afla dacă mierea din România este contrafăcută. Horia Constantinescu a confirmat că sunt așteptate rezultatele analizei de laborator, însă din informațiile deținute de reprezentanți, rezultă că pe rafturile din magazinele din țară există deja astfel de produse neconforme.

„Așteptăm rezultatele, dar din informațiile pe care le aveam, da, rezultă că mierea din spațiul extracomunitare este contrafăcută, fie neînregulă. Măsurile sunt variate, fie interzicearea comercializării, fie sancțiuni către operatorii economici”, declară Horia Constantinescu, directorul ANPC.

Te-ar putea interesa și: Contrabandă de 500.000 de euro. Fabrică ilegală de țigări, descoperită în România. Sute de mii de pachete de țigări ascunse sub o prelată

Urmărește Daily Business pe Google News