Mierea de manuka, produsă în Noua Zeelandă, a generat mare interes în rândul românilor și nu numai. Acest timp de miere are beneficii uimitoare pentru organism, însă prețul ei este mult mai ridicat.
Însă un studiu realizat de cercetătorii Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava (USV) evidențiază faptul că mierea de mană este mai sănătoasă decât cea de manuka, scrie fanatik.ro.
Mierea de man
ă este una ceva mai specială. Este un tip de miere care nu este produsă din nectarul florilor, ci din seva copacilor, precum brad, fag, arțar, dar și stejar. Are o culoare mai închisă, dar și o consistență mai densă și un gust caramelizat.
Studiul efectuat la Suceava a indicat faptul că mierea de mană este mai sănătoasă decât mierea de manuka 100 și manuka 250. Mai exact, studiul a constatat o activitate bactericidă mult mai mare decât la tipurile de miere de manuka menționate mai sus.
„Probele de miere de mană și polifloră montană au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar și bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli).
În funcție de tipul bacteriei, s-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 și manuka 250. Iar peste 60% dintre probe au prezentat o acțiune mai mare decât mierea manuka 550”, susțin cercetătorii USV.
În același timp, mierea de mană are un efect antibacterian apropiat sau similar cu cel al antibioticelor.