Migranții asiatici plătesc sume mari pentru drumul spre Schengen. Recent, o rețea de traficanți a fost spartă în România de către polițiștii de frontieră. Banii oferiți celor care îi duceau ilegal în Schengen erau uriașe, potrivit News Week.
Mai multe controale au fost reluate la frontierele Schengen, în urma numărului crescut de migranți. Fluxurile crescute de imigranți nu pot fi combătute prin eliminarea unilaterală a zonei Schengen, iar una dintre soluții ar implica un compromis făcut de țarile europene care ar accepta necesitatea de a proteja frontierele externe ale Europei.
Cu puțin timp în urmă, o rețea de traficanți a fost destructurată în România de poliția de frontieră. Sumele plătite membrilor grupării porneau de la 2.500 de euro și depășeau uneori chiar și 11.000 de euro.
Totul a început pe data de 19 septembrie, când polițiștii de frontieră și procurorii din Timișoara au făcut percheziții în două județe. Oamenii legii au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Gorj și Timiș, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare sau adăpostire a unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, pentru a obține direct sau indirect un folos material.
Cercetările sunt realizate într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare sau adăpostire a unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, pentru a obține direct sau indirect un folos material.
Potrivit datelor, în perioada martie – septembrie 2024, mai multe persoane au desfășurat activități licite din sfera traficului de migranți. O parte dintre aceștia erau îndrumați pentru a trece ilegal frontiera din Bulgaria în România sau racolați din rândul celor aflați legal pe teritoriul țării. Ulterior, aceștia erau transportați și adăpostiți în diferite imobile și unități de cazare din Timiș și Gorj, după care erau transportați până în apropierea frontierei dintre România cu Serbia sau Ungaria. Membrii rețelei le comunicau direcția de deplasare cu GPS-ul sau prin video-call și erau așteptați și preluați dupăt trecerea frontierei, pentru a fi transportați în state membre Schengen.