Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii din București, a declarat într-o conferință recentă faptul că numărul studenților din instituția pe care o conduce care au ales să părăsească România după finalizarea studiilor a scăzut substanțial de-a lungul ultimilor ani, transmite Antena 3 CNN.
După cum explică rectorul, în urmă cu doar 10 ani, numărul studenților absolvenți de Politehnică care alegeau să emigreze ajungea la 80%, între timp, cifra a scăzut dramatic, ajungând la doar 10%. În plus, profesorul a subliniat faptul că gradul de angajare al studenților săi este unul extrem de ridicat.
Conform lui Mihnea Costoiu, peste 96% dintre studenții care au absolvit un master la Politehnică ajung să-și găsească un loc de muncă și că generația care a terminat studiile anul trecut a reușit să-și găsească de muncă în întregime.
„Dacă în urmă cu 10 ani, 80% din absolvenţii noştri de la Politehnică plecau în afara ţării, acum pleacă circa 20%.
Rata de angajare a studenţilor noştri este foarte mare, uneori mult prea devreme, se angajează în anul II sau anul I chiar unii dintre ei, iar în anul III, foarte mulţi dintre ei sunt angajaţi. Nu sunt foarte fericit cu acest lucru, trebuie să spun. Adică, ne bucurăm de succesul lor, dar credem că e bine să stea mai mult timp în şcoală.
Rata de angajare după masterat a absolvenţilor noştri depăşeşte 95%. Anul trecut am încheiat cu 36.000 de locuri de muncă oferite unei generaţii care este de 3.600 de absolvenţi. Deci este o presiune enormă asupra absolvenţilor noştri din toate domeniile, nu doar zona industrială sau companiile din zona clasică”, a explicat rectorul.
Analiza făcută de rectorul Mihnea Costoiu arată că majoritatea studenților din întreaga țară care ales Bucureștiul pentru studiile lor universitare aleg să rămână în Capitală. Profesorul a subliniat faptul că acest lucru are loc pe măsură ce digitalizarea economiei și dezvoltarea companiilor continuă să aibă loc.
Estimările făcute de către rectorul Politehnici arată faptul că aproximativ 70% dintre studenții care se mută în București aleg să rămână în acest oraș sau în imediata sa vecinătate.
„Digitalizarea continuă, companiile se dezvoltă, iar majoritatea absolvenţilor noştri rămân în această parte a ţării, în jurul Bucureştiului sau cei mai mulţi aici, inclusiv cei care vin de departe.
Cei care vin din provincie în proporţie de 70% rămân în Bucureşti, nu se mai întorc în locurile de unde vin, dar cam 50% sunt din Bucureşti”, a spus rectorul Universităţii Politehnice, Mihnea Costoiu
Citește și: