Peste jumătate dintre asistenții maternali riscă să-și piardă dreptul de practică din cauza noilor cerințe legale, care impun absolvirea liceului și locuirea în zone cu infrastructură adecvată.
Șase din zece asistenți nu îndeplinesc aceste condiții, punând în pericol viitorul copiilor aflați în plasament familial. În următorii 4 ani, peste 6.000 de asistenți maternali ar putea fi forțați să renunțe la copiii pe care îi îngrijesc, inclusiv Mihaela, care îngrijește o fetiță cu handicap de 3 ani, potrivit Antena 3 CNNN.
„Noi ne-am atașat foarte mult. Eu nu știu ce o să fie dacă va fi așa, să o dăm înapoi. Fetița a uitat prin ce a trecut, de traumele pe care le-a avut. Ea s-a atașat foarte mult și asta ar fi pentru ea, nu știu cum să zic, pentru că ea deja ne vede pe noi ca familia ei, mami, tati”, a declarat Mihaela, asistentă maternală.
Te-ar mai putea interesa și: Condiții mai dure pentru persoane care vor să devină asistenți maternali. Cum și cât poți lua în grijă un copil
foto: asistenți maternali
Oficialii au modificat statutul asistentului maternal pentru a asigura un mediu mai sigur pentru copii. Noile reguli impun ca asistenții maternali să aibă liceul absolvit și să locuiască în zone cu infrastructură adecvată:
Vârsta minimă pentru a deveni asistent maternal este de 21 de ani, iar fiecare asistent poate îngriji cel mult doi copii, cu excepția situațiilor în care minorii sunt frați și nu pot fi separați.
„Atâția tineri care din anumite motive au ajuns să aibă probleme penale. Și unul dintre aceste motive a fost și faptul că ei ori au crescut cu traume, pentru că au fost mai mulți copii în grija unui asistent maternal, ori că acesta nu a avut o pregătire suficientă”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.
„Este absolut irelevant nivelul de studii pentru asistent maternal. Ce contează este o evaluare a potențialelor de a crește copii, a empatiei pe care o pot oferi unor copii, a perspectivelor pe care le pot oferi acestor copii”, a declarat Ciprian Necula, sociolog.
În România, aproximativ 16.000 de copii sunt în plasament la 11.000 de asistenți maternali. Peste jumătate dintre aceștia riscă să-și piardă dreptul de practică, din cauza noilor reglementări.
„Sunt și foarte mulți care termină inclusiv facultățile de asistență socială și nu au un loc de muncă. Este o formă de angajabilitate în domeniul în care ei s-au pregătit”, a mai declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.
La cererea mai multor asociații și sindicate, Ministerul Familiei ia în calcul ca noile măsuri să intre în vigoare peste 4 ani, nu peste doar 2 ani.
Te-ar mai putea interesa și: Noi criterii pentru cei care doresc să fie asistenți maternali. Ministerul Familiei a făcut deja demersurile