- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mii de locuri de muncă pentru elevi și studenți pe timpul verii. Care sunt domeniile în care se caută oameni

26 Jun, 08:27 • Adrian Popovici
Angajatorii pun la bătaie mii de locuri de muncă pe timp de vară pentru elevi și studenți. Cu toate acestea, angajatorii se plâng că tinerii cer salarii prea mari.
Mii de locuri de muncă pentru elevi și studenți pe timpul verii. Care sunt domeniile în care se caută oameni

Pe timpul verii, studenții și elevii din țara noastră au ocazia să câștige sume importante de bani dacă aleg un loc de muncă sezonier. Anul acesta nu face excepție, cu mii de locuri de muncă disponibile în diverse domenii pentru lunile de vacanță. Ofertele sunt numeroase, iar managerii și agențiile de recrutare se așteaptă la sute de mii de angajări în perioada următoare, notează Bugetul.ro.

Anual, pe timpul verii, angajatorii scot pe piață mii de poziții destinate elevilor și studenților. Totuși, potrivit unei platforme de recrutare, cerințele salariale ale tinerilor depășesc cu aproximativ 1.000 de lei sumele pe care patronii sunt dispuși să le ofere. Pentru a încuraja angajarea tinerilor, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă stimulente companiilor care îi angajează pe durata vacanței, contribuind astfel la reducerea șomajului.

„Pentru cei care nu au deloc experiență, la nivel național, media netă pentru toate domeniile de activitate este undeva la 3.500 lei pe lună, însă așteptările candidaților sunt undeva la 4.500 lei pe lună”, precizează Ana Călugăru, director de comunicare al unei platforme de recrutare online.

Târg de locuri de muncă pentru elevi și studenți
Târg de locuri de muncă pentru elevi și studenți

Te-ar putea interesa și: ANOFM anunță 43.700 de noi locuri de muncă pentru români. Ce domenii sunt disponibile

Ce salarii cer elevii și studenții?

Conform statisticilor unei platforme de recrutare, tinerii cu vârste între 18 și 20 de ani au depus peste 340.000 de CV-uri, în timp ce cei sub 18 ani au depus 22.000 de CV-uri. Cele mai solicitate domenii sunt retail, call-center, IT și turism. Însă, din cauza așteptărilor salariale ridicate, găsirea unui loc de muncă pe timpul verii devine o provocare. Media salarială netă pentru tinerii fără experiență este de aproximativ 3.500 lei pe lună, însă aceștia speră la salarii de până la 4.500 lei pe lună, conform Anei Călugăru, director de comunicare al unei platforme de recrutare online.

Pretențiile salariale ridicate îi descurajează pe angajatori, care consideră că tinerii fără experiență nu ar trebui să primească același nivel salarial ca persoanele cu 5-10 ani de experiență. „Experiența este cea care face diferența,” subliniază Sterică Fudulea, secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. Deși unii tineri consideră că cerințele lor salariale sunt justificate, angajatorii sunt reticenți în a le oferi sumele dorite.

Pe lângă dificultățile în obținerea unui loc de muncă, există și elevi și studenți care preferă să își petreacă vacanța de vară odihnindu-se sau dedicându-se altor activități. Conform Institutului Național de Statistică (INS), rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani este de peste 20%, ceea ce înseamnă că unul din cinci tineri din această categorie de vârstă nu lucrează.

Specialiștii în resurse umane le recomandă elevilor și studenților să ia în considerare programele de internship sau stagiile de voluntariat pentru a acumula experiență. Aceste oportunități pot oferi nu doar experiență valoroasă, ci și posibilitatea de a-și construi un CV competitiv pentru viitoarele angajări.

Citește și: Schimbare crucială pentru angajați în 2024. Cum se schimbă sistemul în care erau introduse contractele de muncă