- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mii de nepalezi vin să muncească în România. Puțini știu motivul care îi atrage de fapt aici

27 Aug, 23:31 • Preda Silvia
Din ce în ce mai mulți străini vin să muncească în România. Țara noastră a devenit în ultimii ani o atracție pentru cetățenii din Nepal și Sri Lanka. Puțini știu însă și motivul care îi atrage pe meleagurile noastre.
Mii de nepalezi vin să muncească în România. Puțini știu motivul care îi atrage de fapt aici

În țara noastră muncesc acum peste 140.000 de străini, majoritatea din Asia. București este punctul principal de atracție, dar străini lucrează în multe orașe în România, informează Bugetul.

În Iași, numărul străinilor care lucrează a crescut, în 2023, cu 25% față de 2022. Domeniile în care lucrează cetățenii străini s-au extins de la firme de curierat, restaurante, șantiere până la unități medicale, arată sursa citată.

Kushi Tamang este o tânără de doar 22 de ani din Nepal care a ales să lucreze la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Kushi este singura care lucrează din familia ei și trimite lunar bani părinților și celor cinci frați care au rămas în Nepal.

România este o țară frumoasă. Aici, oamenii sunt binevoitori. Este o oportunitate bună pentru muncă și un salariu bun, mai bun decât în Nepal. Este prima dată, acesta e primul meu loc de muncă”, a declarat Kushi Tamang.

Tot mai mulți străini muncesc în România

Citește și: Joburile viitorului, din perspectiva tinerilor de astăzi. Tot mai mulți dintre ei visează la o carieră în Tik Tok sau Youtube

România îi atrage ca un magnet pe nepalezi
România îi atrage ca un magnet pe nepalezi

Potrivit angajatorilor, condițiile de muncă oferite în țara noastră sunt mulțumitoare pentru mulți străini dar marele dezavantaj pentru ei este necunoașterea limbii noastre.

Sunt nouă fete care lucrează în echipa noastră. Acomodarea a fost provocatoare, din cauza faptului că ele nu vorbesc nici măcar engleză. Li se oferă cazare, mâncare, medicamente, în caz de nevoie și tot ce au nevoie, salariul lunar pe care ele îl trimit acasă în fiecare lună familiilor lor.

Fetele spun ca salariul e de 3-4 ori mai mare decât acasă la ei și locurile de muncă sunt aproape inexistente. Și atunci este în creștere cererea asta”, a explicat Beatrice Călin, manager al unei firme de curățenie.

Vezi și: Gata cu munca de luni până vineri! Săptămână cu 4 zile lucrătoare și weekend de trei zile pentru acești angajați