- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mii de pensii ar putea fi greșite, avertizează BNS! Recalcularea se face într-o grabă periculoasă

14 Aug, 16:30 • Preda Silvia
Blocul Naţional Sindical (BNS) avertizează asupra pericolelor legate de recalcularea în grabă a pensiilor. Mii de decizii ar putea fi emise greşit!
Mii de pensii ar putea fi greșite, avertizează BNS! Recalcularea se face într-o grabă periculoasă

Blocul Naţional Sindical (BNS) a transmis miercuri, într-un comunicat, că recalcularea pensiilor se face într-o grabă periculoasă, fără a se asigura că sistemul informatic este actualizat şi capabil să valorifice hotărârile judecătoreşti definitive.

Potrivit BNS, există riscul ca mii de decizii de recalculare a pensiilor să fie emise greșit! Și activitatea caselor de pensii riscă să fie blocată, a mai transmis confederaţia sindicală.

Considerăm că, în acest moment, Casa Naţională de Pensii gestionează deficitar procesul de recalculare a pensiilor, ignorând drepturile câştigate de pensionari în instanţă şi realitatea din teren”, se arată în comunicat.

Citește și: Data la care intră pensiile recalculate în septembrie. Acești români vor primi mai mulți bani

BNS: Activitatea caselor de pensii riscă să fie blocată

În prezent, mii de pensionari sunt privaţi de drepturile legale care li se cuvin din recalcularea pensiei, consideră BNS.

BNS
BNS avertizează pensionarii

Liderii BNS transmit că programul informatic utilizat în prezent funcţionează doar în baza cerinţelor prevăzute de lege, însă nu este adaptat pentru a integra şi respecta hotărârile judecătoreşti. Lipsa acestei actualizări va duce la emiterea eronată a mii de decizii de recalculare, susțin liderii BNS.

Este evident că nici programul informatic pe baza Legii nr. 263/2010 nu poate fi actualizat într-un timp atât de scurt pentru a reflecta corect noile condiţii speciale de muncă”, se mai precizează în comunicat. „În aceste condiţii, ne confruntăm cu adâncirea inechităţilor, care îi vor afecta disproporţionat pe cei mai vulnerabili dintre pensionari, pe cei care, de fapt, nu au resursele necesare pentru a verifica corectitudinea deciziilor primite”, menţionează BNS.

BNS solicită o recalculare realizată cu rigurozitate, astfel încât fiecare pensionar să primească ceea ce i se cuvine, fără erori şi fără compromisuri.

„Pensionarii nu trebuie să suporte consecinţele unor procese administrative grăbite şi neglijente”, se arată în finalul comunicatului.

Vezi și: Românii care vor primi pensiile dublate. Daniel Baciu a făcut anunțul