- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mii de pensionari au primit pensii mai mici decât trebuia. Ce se va întâmpla cu restul banilor

17 Sep, 08:29 • Bugiu ⁠Ana Maria
Mii de pensionari au primit sume mult mai mici decât scrie pe deciziile de recalculare. Când vor primi diferențele.
Mii de pensionari au primit pensii mai mici decât trebuia. Ce se va întâmpla cu restul banilor

În luna septembrie 2024, pensiile recalculate care au depășit pragul de 2.000 de lei au fost impozitate cu 10% pentru suma care depășește acest prag. Pe decizia de pensie și pe talonul de pensie sunt menționate atât cuantumul brut al pensiei, cât și impozitul reținut, iar cuantumul net este indicat separat.

Te-ar mai putea interesa și: Noua lege a Pensiilor. Schimbări majore în calculul stagiilor de cotizare. Casa de Pensii dezvăluie totul

foto: pensionari

Mii de pensionari au primit pensii mai mici decât trebuia. Ce se va întâmpla cu restul banilor

De la luna octombrie 2024, plafonul de impozitare va crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Dacă decizia de recalculare a fost emisă după plata pensiei din septembrie, este posibil ca suma recalculată să fie mai mare decât cea primită în acea lună, iar diferențele vor fi plătite ulterior, inclusiv pentru septembrie.

Se disting două situații:

  • „Pensii care după recalculare au depășit pragul de 2.000 de lei și pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat și reținut impozitul de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei.

Ca și până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei.

Acest cuantum se regăsește și pe talonul de pensie, iar în situația în care cuantumul brut depășește plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menționează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei, este menționat distinct.

Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024.

  • Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situații în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună.

În aceste cazuri, diferențele cuvenite între pensia recalculată și pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.

Așa cum am menționat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească și diferența cuvenită pentru această lună”, scriu reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice pe pagina oficială de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru mii de români! Pensii tăiate brusc. Cazul care a fost semnalat de foști angajați ai CEO uimește pensionarii