- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mii de pensionari protestează în Piața Victoriei. Ciolacu cheamă de urgență delegații la Guvern

25 Oct, 16:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Mii de pensionari protestează în Piața Victoriei, cerând corectarea inechităților din pensiile militare. Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții lor și a promis susținerea rapidă a proiectului legislativ în Parlament.
Mii de pensionari protestează în Piața Victoriei. Ciolacu cheamă de urgență delegații la Guvern

Vineri, mii de pensionari s-au adunat în Piața Victoriei din București pentru a protesta împotriva inechităților din calculul pensiilor militare, cerând eliminarea discriminărilor generate de Legea 360/2023, potrivit Antena 3 CNN.

Printre manifestanți s-au numărat foști angajați ai CFR, ai armatei, ai Poliției și alte cadre militare disponibilizate, dar și siderurgiști, mineri și angajați Metrorex, care lucrează sau au lucrat în condiții speciale de muncă. Protestatarii afirmă că Legea 360 îi afectează pe cei cu activitate în condiții normale.

Te-ar mai putea interesa și: Decizia Guvernului pentru pensionarii din România. Creșteri majore, începând cu 1 martie 2025!

foto: pensionari

Mii de pensionari protestează în Piața Victoriei. Ciolacu cheamă de urgență delegații la Guvern

În fața acestei presiuni sociale, premierul Marcel Ciolacu a invitat delegați ai asociațiilor rezerviștilor militari la discuții, asigurându-i că susține adoptarea unei modificări legislative pentru echilibrarea pensiilor.

În urma întâlnirii, Ciolacu a declarat că respectul față de militari trebuie să includă dreptul lor la o pensie echitabilă și a promis că proiectul va fi votat în Camera Deputaților în săptămâna următoare, urmând ca în două săptămâni să treacă și de Senat. Premierul a făcut un apel către partidele politice să evite folosirea instituțiilor de stat în campania electorală și să respecte instituțiile de apărare ale României.

„Respectul față de militari înseamnă, pentru mine, în primul rând respectarea drepturilor. Susțin cu fermitate adoptarea proiectului prin care să fie eliminate inechitățile în aplicarea pensiilor militare într-un ritm accelerat: săptămâna viitoare va fi aprobat în Camera Deputaților, iar în două săptămâni va trece și de Senat.

Fac apel către toți competitorii politici să nu mai folosească instituțiile statului în lupta electorală. Armata României, Poliția Română și toate celelalte instituții din sistemul național de apărare nu trebuie amestecate în disputele politice”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul a exprimat oficial susținerea pentru această inițiativă, iar la discuții au participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Muncii Simona-Bucura Oprescu, ministrul Apărării Angel Tîlvăr și alți oficiali de rang înalt. Protestul, organizat în ziua de debut a campaniei electorale, vizează atragerea atenției asupra politicilor publice și problemelor pensionarilor militari, mesajul fiind îndreptat și către candidații la viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare.

Rezerviștii protestează în Piața Victoriei, solicitând corectarea inechităților din Legea 360, care afectează pensiile celor ce au lucrat în condiții speciale. Manifestanții avertizează că vor continua protestele dacă revendicările lor nu sunt soluționate, dorind să atragă atenția candidaților la alegerile viitoare asupra acestor probleme.

Te-ar mai putea interesa și: Documentul pe care pensionarii trebuie să-l ducă urgent la Casa de Pensii. Altfel, nu primesc bani