România a cerut bani Comisiei Europene pentru fermierii afectați de secetă. Peste 70 de milioane de euro ar fi nevoie și asta doar pentru culturile înființate în toamna anului trecut, informează stirileprotv.ro.
Autoritățile arată că alte două milioane de hectare au fost distruse de secetă în ultimele luni. Ministerul Agriculturii promite pentru aceste culturi un ajutor de 200 de euro pe hectar în octombrie, dar încă nu are banii necesari.
Din 200.000 de hectare folosite pentru agricultură în județul Olt, 160.000 cu porumb și floarea-soarelui sunt compromise de secetă, se plâng fermierii. Oamenii sunt disperați și au cerut ca județul lor să fie declarat zonă calamitată.
Nu mai este apă până la un metru adâncime, prea departe pentru ca rădăcinile plantelor să ajungă acolo, arată sursa citată mai sus. „Rădăcina este într-o zonă total uscată. Nu poate absorbi nutrienți”, spune Mihai Nicola, fermier.
„Este mult mai grav în acest an decât a fost în anii trecuți. La porumb, gradul de calamitare este spre sută la sută”, a declarat Raul Rotea, director Oficiul de Studiii Pedologice și Agrochimice Olt.
Estimările arată că, în toată țara, aproape două milioane de hectare de culturi agricole au fost arse de secetă.
România a cerut de la Uniunea Europeană 75 de milioane de euro pentru culturi semănate toamna trecută.
„Am discutat la nivel de conducere pentru suma de 200 de euro pe hectar pentru cele două milioane de hectare afectate de secetă, urmând ca acele compensații – dacă vor fi date de către Comisia Europeană – să vină tot ca un sprijin de secetă în completare”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu.