- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Milioane de pensionari rămân fără cardurile sociale! De ce nu le va mai da statul ajutorul promis

22 Aug, 13:30 • Alexe Raluca
În urma recalculării pensiilor, mulți român nu vor mai beneficia de cardurile sociale cu care își puteau cumpăra alimente. Exact când așteptau să le primească din nou, aceștia au fost înștiințați că nu mai sunt eligibili pentru acest program.
Milioane de pensionari rămân fără cardurile sociale! De ce nu le va mai da statul ajutorul promis

Pensionarii care au primit bani în plus, în urma recalculării, nu vor mai beneficia de cardurile sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei. Motivul este că depășesc pragul de 2.000 de lei. Acum nu doar că vor rămâne fără cei 250 de lei, dar le vor fi și impozitate cu 10% indemnizațiile.

Citește și: Cea mai mică pensie de după recalculare. Niciun pensionar nu va primi mai puțin de atât din septembrie

Acești pensionari nu vor mai primi cardurile sociale

Aproximativ două milioane de pensionari care au o pensie mai mică de 2.000 de lei și beneficiază de cardurile sociale pentru alimentație. Începând de anul următor, suma disponibilă pe aceste carduri va fi de doar 125 de lei și va fi primită o dată la șase luni. Astfel, cei eligibili în program vor primi doar 250 de lei pe an, în loc de 1.500, cum au primit anul acesta.

În ceea ce privește decizia prin care pensionarii află în ce fel li s-a recalculat pensia, milioane de pensionari încă așteaptă venirea factorilor poștali care nu pot ajunge mai târziu de 31 august. Din septembrie începe și livrarea pensiilor recalculate, peste 80% dintre ele fiind majorate.

În aceste zile are loc și încărcarea cardurilor sociale. Peste 650 milioane de lei vor ajunge în aceste zile la 2,6 milioane de români, a anunţat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu..

„Peste 650 milioane de lei ajung în aceste zile la 2,6 milioane de români! A început încărcarea cardurilor de alimente cu o nouă tranşă de 250 lei, bani care vin să sprijine românii cu venituri mici, aşa cum ne-am angajat să o facem”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Beneficiarii acestui sprijin sunt:

  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizatea pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii;
  • pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citește și: Recalcularea pensiilor, eșec total! Un român s-a trezit fără bani. „Am zis că înnebunesc. E cu 2.000 de lei mai puţin”