- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Milioane de români pot primi tichete de uz casnic. Simona Bucura Oprescu anunță cum poți primi 1.275 de lei pe lună

18 Jul, 21:31 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru români. Guvernul României a adoptat o hotărâre care oficializează faptul că tichete de uz casnic pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni de la achiziționare, în cazul beneficiarilor, respectiv timp de 12 luni de la primire, în cazul prestatorilor casnici.
Milioane de români pot primi tichete de uz casnic. Simona Bucura Oprescu anunță cum poți primi 1.275 de lei pe lună

Ministerul Muncii

și Solidarității Sociale a transmis într-un comunicat pe Facebook că tichete de uz casnic pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni de la achiziționare, în cazul beneficiarilor, respectiv timp de 12 luni de la primire, în cazul prestatorilor casnici. Tichetele de activități casnice nevalorificate în acest termen vor fi anulate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la data expirării celor 12 luni.

Vești noi privind noile tichete de uz casnic

Hotărârea adoptată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu are ca obiectiv principal eficientizarea sistemului de plată și de evidență a activității prestatorului casnic. De partea cealaltă, documentul de lege adoptat mai prevede că în cazul în care beneficiarul casnic nu completează corect și veridic datele și informațiile pe tichetele de activități casnice pe suport hârtie, acesta trebuie să acorde prestatorului casnic alte tichete, cele completate greșit fiind restituite agenției pentru ocuparea forței de muncă în vederea anulării. Pentru a acorda tichete de activități casnice angajaților sub formă de bonus sau primă, angajatorii trebuie să încheie un contract cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au sediul/sediul social sau punctul de lucru.

Citește și: TVA 2025. Marcel Boloș anunță ce se va întâmpla cu majorarea impozitelor și a TVA-ului

tichete de uz casnic
tichete de uz casnic

Conform informațiilor transmise pe site-ul Ministerului Muncii, poate deveni „prestator casnic orice persoană fizică care a împlinit 16 ani, și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat. Au fost stabilite 34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice și care vizează îngrijirea locuințelor sau a grădinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente”.

Persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze în platforma tichete.anofm.ro. Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și prestarea activităților în baza tichetelor este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și de sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, transmite Ministerul Muncii.

Persoanele care au în plan ca anul acesta să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze în platforma tichete.anofm.ro.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi prestarea activităţilor în baza tichetelor este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi de sănătate, cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Reglementarea activităţilor prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)„, susţine MMSS.

Citește și: Veste majoră pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu: „Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult