Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, introduce posibilitatea recalculării pensiilor fie din oficiu, fie la cerere. Recalcularea din oficiu se desfășoară în două etape: prima a început la 1 septembrie 2024 și implică aplicarea unei noi formule de calcul, care ia în considerare punctele de pensie acumulate și adaugă punctele de stabilitate pentru anii de cotizare ce depășesc 25 de ani, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Care este suma cu care un salariat din România trebuie să contribuie la fondul de pensii ca să beneficieze de un venit decent la vârsta a treia
foto: pensii
În această etapă, pensiile se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei. A doua etapă, care se va desfășura până la 1 martie 2025, va revizui pensiile pentru a include veniturile realizate înainte de 1 aprilie 2001, cum ar fi sporuri sau al treisprezecelea salariu, dacă acestea nu au fost valorificate anterior.
Recalcularea la cerere permite pensionarilor să adauge stagii de cotizare suplimentare sau venituri care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei.
Această recalculare poate fi solicitată o singură dată pe an și este destinată inclusiv celor care continuă să lucreze după atingerea vârstei de pensionare, acumulând noi stagii de cotizare. Sumele rezultate în urma recalculării la cerere se vor acorda începând cu luna următoare depunerii cererii.
Punctele de stabilitate, un element nou introdus de lege, sunt acordate doar pentru perioadele de cotizare contributivă, adică acele perioade în care s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii. Perioadele necontributive, cum ar fi cele asimilate sau suplimentare la vechimea în muncă, nu vor fi luate în calcul pentru acordarea acestor puncte.
Te-ar mai putea interesa și: Cine sunt pensionarii care vor fi nevoiți să dea bani înapoi la stat după recalcularea pensiilor. Casa de Pensii a început verificările