Condiţii noi pentru primirea salariului minim de incluziune. Venitul minim de incluziune este compus din ajutorul de incluziune și / sau ajutorul pentru familia cu copii. Din momentul în care se stabilește care dintre cele două este potrivit familiei solicitante, aceasta trebuie să îndeplinească mai multe condiții, scrie EVZ.
În primul rând, beneficiarii trebuie să informeze primăria în termen de 15 zile despre orice modificare de domiciliu, venituri sau adăugarea unor noi membri în familie. Aceste modificări trebuie raportate rapid pentru a evita posibilele sancțiuni. Apoi, trebuie să depună o declarație la primărie, din şase în şase luni, în care să confirme pe proprie răspundere că nu au apărut schimbări semnificative din punct de vedere financiar. De asemenea, trebuie să fie disponibili și să se prezinte obligatoriu atunci când sunt solicitați de agenția de ocupare a forței de muncă.
Verificarea condițiilor legate de statutul acestor persoane care în sarcina agenției teritoriale de muncă. Această instituție verifică de asemenea și modalitatea în care persoanele respective s-au prezentat sau nu pentru a fi angajate. Dacă este vorba despre familii cu minori în îngrijire, care au acest unic venit, obligația de a se prezenta la agenția de muncă nu se aplică.
Citește și: Adrian Negrescu, analiză incisivă despre efectele inflației asupra economiei românești
Familiile care primesc ajutor de incluziune trebuie să îndeplinească obligația de a presta lucrări de interes local, dar doar dacă sunt persoane apte de muncă în cadrul familiei. Totuși, există o excepție pentru familiile care primesc doar 50 de lei drept ajutor de incluziune, în care numărul orelor de muncă este stabilit trimestrial și poate fi efectuat oricând în acest interval.
Venitul minim de incluziune s-a majorat în martie, după indexarea ratei inflației, de anul trecut, măsură menită să sprijine persoanele vulnerabile în fața creșterii prețurilor.