Ministerul Agriculturii a anunțat că Programul Investalim nu a fost oprit înainte de termen, cererile putând fi depuse în continuare, până la data limită anunțată, respectiv 27 decembrie 2023, ora 16:30.
„Pentru a se asigura derularea corectă a sesiunii de depunere a proiectelor, astfel încât să se poată răspunde solicitărilor procesatorilor români privind pregătirea documentelor care sunt complexe şi atipice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat în mod transparent prelungirea până la data de 27 decembrie 2023 a sesiunii de depunere a solicitărilor pentru finanţarea acordată prin Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare Investalim.”, se arată comunicatul MADR, conform bugetul.ro.
Ai putea fi interesat și de: Doi studenţi din Buzău au construit o afacere de succes revoluţionând agricultura. Fructele de vară pe care tinerii le recoltează şi în luna noiembrie
Depunerea cererilor de acord pentru proiectele de investiţii finanţate prin Investalim are altă dinamică în comparaţie cu cea specifică intervenţiilor din PS PAC 2027, de aceea ritmul depunerilor pentru Investalim nu este un indicator al performanţei acestui program. Se precizează că proiectul depus în cadrul sesiunii 2023 a Investalim nu a fost retras şi este înregistrat în sistemul electronic de depunere a cererilor de acord disponibil pe www.afir.ro.
„Subliniem că nu a mai fost vizibil proiectul depus pentru Investalim pentru că în aplicaţia de contorizare a PS PAC 2027 nu sunt afişate şi proiectele aferente schemelor finanţate prin alte programe, respectiv prin schema Investalim şi schema pentru energie regenerabilă. Pentru aceste scheme se aplică anunţ concurenţial, astfel încât depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurenţială şi vor fi depuse şi evaluate conform procedurii competitive pe baza punctajului obţinut după încheierea sesiunii de depunere.”, se adaugă în comunicat, conform sursei citate anterior.
MADR a pus focus asupra faptului că este nevoie să se aibă în vedere că depunerea și înregistrarea cererilor de acord nu se oprește la atingerea sau depășirea alocării financiare pentru respectiva sesiune și astfel nu se poate închide sesiunea înainte de data limită.
„Ţinând cont de acest aspect, trebuie avut în vedere şi faptul că depunerea şi înregistrarea cererilor de acord prin Investalim nu au aceleaşi reguli ca depunerea cererilor de finanţare prin Planul Strategic PAC 2023 – 2027 (PS PAC 2027) – mai exact, nu există praguri de calitate, nu există plafon maxim de acceptare a proiectelor, nu se aplică mecanismul de 5 zile de exceptare de la închiderea sesiunii.”, a declarat Ministerul, conform sursei citate.
Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare Investalim va fi implementat în perioada 2023 – 2026 prin schema de ajutor de stat Investalim. Acesta dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Sesiunea pentru depunerea cererilor de acord din 2023, cu o alocare totală de aproximativ 147,5 milioane de euro, s-a deschis în data de 27 octombrie 2023, ora 8:30
Ai putea fi interesat și de: Decizie oficială! Guvernul a majorat cu aproape 15% salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară