În acest an au avut loc o mulțime de lansări de linii de finanțare și forme de sprijin pentru fermieri, chiar dacă vorbim de bani proveniți din fonduri europene sau din bugetul național. Totuși, există riscul ca unele dintre acestea să treacă neobservate, în special atunci când autoritățile nu informează corect și transparent potențialii beneficiari, potrivit informațiilor transmise de Agro TV.
Consultantul Cosmin Măglaș a semnalat apariția unei astfel de probleme. Potrivit declarațiilor acestuia, una dintre liniile de finanțare din PNS a fost lansată în acest an, dar într-un mod lipsit de transparență, în contradicție cu prevederile din ghidul solicitantului. Mai precis, este vorba despre linia de finanțare pentru transfer de cunoștințe, DR-37.
„Avem nevoie de transparență din partea guvernanților. Chiar dacă se apropie alegerile, avem nevoie ca beneficiarii să fie informați corect și transparent despre ceea ce înseamnă măsurile de finanțare. Pompieristic, nu avem nevoie de experiențe negative în ceea ce înseamnă implementarea fondurilor, pentru că știm deja ce se întâmplă atunci când nu există comunicare.
Ai mai putea fi interesat și de: Conflict între RetuRO, administratorul SGR şi HoReCa. Restaurantele şi barurile pun piedici în calea recuperării ambalajelor
De data aceasta vă dau un exemplu negativ a ceea ce s-a întâmplat în acest PNS, când Ministerul Agriculturii efectiv a ascuns o măsură de potențialii beneficiari. Este vorba de DR-37 – transfer de cunoștințe. În ghidul solicitantului publicat scrie în felul următor: anunțul de deschidere a sesiunii se va publica pe site-ul AFIR și pe MADR.
Intrând, vom observa cu stupoare că pe site-ul AFIR nu există anunț, nu există anexele ghidului solicitantului, pe site-ul MADR nu există nici ghidul solicitantului și nici anunțul de lansare sau anexele. În schimb, a apărut un site numit depuneredr37.afir.ro, care anunță că s-au epuizat fondurile alocare în data de 31.01.2024. Aceasta este o problemă”, a declarat consultantul Cosmin Măglaș, în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport”.
Această linie de finanțare, DR-37, a fost prevăzută pentru anul acesta cu o alocare financiară de 2 milioane de euro, fiind destinată sprijinirii schimbului de cunoștințe și instruirii fermierilor, pentru un acces mai bun la rezultatele cercetării, inovării și digitalizării, dar și pentru cele mai bune practici agricole.
Vezi mai multe știri: Parlamentul European dă undă verde pentru micile ferme! Vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme