- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Agriculturii, anunț de ultimă oră: Se prelungește termenul pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă

15 Aug, 13:54 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează fermierii că se prelungește termenul limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă. Până când vor putea depune cererile agricultorii.
Ministerul Agriculturii, anunț de ultimă oră: Se prelungește termenul pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informează fermierii că termenul pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică, în vederea obținerii despăgubirilor, se prelungește până pe 19 august 2024, ora 24:00, informează agrotv.ro.

„Termenul pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obţinerii despăgubirilor se prelungeşte până pe 19 august 2024, ora 24:00.

Măsura a fost luată având în vedere că astăzi, 15 august 2024, este zi de sărbătoare legală (zi nelucrătoare). Decizia a fost comunicată tuturor Direcţiilor Agricole Judeţene”, se arată într-un comunicat al MADR remis joi, potrivit sursei citate.

Te-ar putea interesa și: România este în flăcări! Canicula distruge agricultura și fermierii: „Este cea mai gravă criză de până acum“

foto: ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii, anunț de ultimă oră

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a înștiințat mai devreme, în luna iulie a anului curent, că au fost afectate de secetă hectare întregi.Drept urmare, i-a solicitat acestuia, printr-o scrisoare transmisă la data de 7 august, acordarea de compensații urgente, având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor.

„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensaţii urgente în baza unei măsuri excepţionale, pentru a contribui la soluţionarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii.

Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, bugetul total pentru culturile înființate în toamna anului trecut a fost de 75,2 milioane de euro și trebuie rambursat imediat.

„În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectaţi, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice şi surse de finanţare atât cele din partea Uniunii Europene, cât şi ajutoare naţionale suplimentare.

De asemenea, primăvara – vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitaţii, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toată ţară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie”, se precizează în informarea ministerului.

Scrisoarea transmisă oficialului european conține date care arată că seceta aproape a compromis culturi întregi înființate și în primăvara acestui an, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafaţă estimată de circa două milioane de hectare, în toată țara.

Te-ar putea interesa și: România riscă să piardă agricultura! Canicula devine o amenințare crucială