- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Agriculturii anunță că 817.000 hectare sunt afectate de secetă. Ce culturi sunt afectate

10 Oct, 22:30 • Bumbeneci Diana
Sute de mii de hectare sunt afectate de secetă, vara aceasta fiind una dintre cele mai dure din ultimii zece ani. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță ce zone au fost distruse, dar și ce culturi.
Ministerul Agriculturii anunță că 817.000 hectare sunt afectate de secetă. Ce culturi sunt afectate

Seceta a afectat foarte mult teritoriul țării. Suprafața completă afectată comunicată până astăzi este de 816.966 de hectare. Seceta este prezentă în 37 de județe și București, conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Seceta a distrus sute de mii de hectare

Principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu și triticale – 188.981 ha; orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.036 ha; rapiță – 26.805 ha. Culturile de primăvară distruse de secetă sunt: porumb – 330.588 ha; floarea soarelui -160.862 ha; soia – 30.456 ha; plante furajere – 26.759 ha.

Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii, județele care au raportat culturi afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și municipiul București.

Citește și: Senatul a adoptat Legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare. Ce urmează pentru români

Ministerul Agriculturii anunță că 817.000 hectare sunt afectate de secetă. Ce culturi sunt afectate
Ministerul Agriculturii anunță că 817.000 hectare sunt afectate de secetă. Ce culturi sunt afectate

În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat în acest weekend că fermierii vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă numai după ce vor depune toate documentele privind constatarea pagubelor din teren. Ulterior se vor putea analiza posibilitățile de sprijin.

„Până pe 15 noiembrie, fermierii trebuie să depună documentele respective din care să rezulte care este suprafața (afectată de secetă n.r.) și în ce grad de afectare. Nu fac acum niciun fel de estimare. Aștept să se încheie aceste procese de constatare a pagubelor din teren. (…)”, a precizat atunci Petre Daea.

Ministrul a mai transmis prin intermediul declarațiilor sale că sprijinul financiar va trebui notificat la Comisia Europeană, pentru că este considerat ajutor de stat.

 „Vom vedea despre ce este vorba la timpul potrivit. Banii vor fi dați după ce se încheie aceste procese de constatare, după 15 noiembrie”, a încheiat acesta.

Ai mai putea citi: O nouă lovitură pentru români, dată de Banca Transilvania. Cresc din nou dobânzile pentru depozitele în lei, euro și dolari pentru persoanele fizice și juridice

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult