- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Agriculturii, anunțul momentului pentru crescătorii de porci afectați în 2024 de pesta porcina. Ce se întâmplă cu despăgubirile lor

28 Jun, 10:28 • Adrian Popovici
Oficialii din Ministerul Agriculturii au anunțat că s-au întâlnit cu oficialii ANVSA și cu reprezentanții crescătorilor de proci pentru a vorbi despre metodologia acordării despăgubirilor pentru daunele produse de pesta procină africană.
Ministerul Agriculturii, anunțul momentului pentru crescătorii de porci afectați în 2024 de pesta porcina. Ce se întâmplă cu despăgubirile lor

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a avut joi o întâlnire la sediul MADR cu reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și cu fermierii din sectorul creșterii porcilor. Subiectul principal al discuției a fost elaborarea proiectului de Hotărâre a Guvernului privind metodologia de stabilire a prețurilor pentru despăgubirile acordate proprietarilor de animale care au suferit pagube din cauza măsurilor impuse pentru controlul pestei porcine africane, arată Agro TV.

Conform informațiilor comunicate de Ministerul Agriculturii, participanții la întâlnire au ajuns la un consens privind necesitatea completării și modificării proiectului, astfel încât să se asigure un nivel adecvat al despăgubirilor. Documentul revizuit urmează să fie prezentat Guvernului pentru aprobare în perioada imediat următoare.

Te-ar putea interesa și: Fermierii sunt dărâmați! Peste 20.000 de porci au fost sacrificați din cauza epidemiei de pestă porcină

Ministerul Agriculturii anunță cum se vor da despăgubirile în cazurile d epesta porcina
Ministerul Agriculturii anunță cum se vor da despăgubirile în cazurile d epesta porcina

Anunțul de la Ministerul Agriculturii pentru crescătorii de porci

„Tema principală a discuției de azi a constitut-o elaborarea proiectului de Hotărâre a Guvernului privind metodologia de stabilire a prețurilor cu privire la despăgubirile acordate proprietarilor de animale pentru pagube suferite ca urmare a măsurilor impuse în cazul pestei porcine africane.

În urma întâlnirii de azi, cei prezenți au agreat completarea proiectului și modificarea acestuia, astfel încât să asigure un nivel adecvat al despăgubirilor, iar în perioada imediat următoare acesta va intra în Ședința de Guvern, pentru a fi aprobat”, a transmis Ministerul Agriculturii

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează atât porcii domestici, cât și mistreții. Boala s-a răspândit în mai multe state membre ale Uniunii Europene, dar și în țări din afara acesteia. PPA este de obicei mortală pentru animalele infectate, ceea ce impune măsuri stricte de prevenire și control pentru a evita focarele. Măsurile preventive sunt esențiale pentru protejarea fermelor și a economiilor naționale, având în vedere impactul devastator al bolii asupra sectorului zootehnic.

În contextul acestei amenințări, Ministerul Agriculturii, împreună cu ANSVSA și reprezentanții fermierilor, lucrează pentru a stabili un cadru adecvat de despăgubire, care să asigure proprietarilor de animale o compensare justă pentru pierderile suferite din cauza măsurilor de eradicare a pestei porcine africane. Decizia de a îmbunătăți proiectul de Hotărâre a Guvernului reflectă angajamentul autorităților de a sprijini sectorul de creștere a porcinelor și de a asigura sustenabilitatea acestuia pe termen lung.

Citește și: Pesta porcină și gripa aviară au anulat comerțul cu animale. Oborul s-a mutat pe OLX și pe Facebook