Ministerul Agriculturii vine cu vești bune pentru români care își fac cumpărăturile în supermaketuri, dar și pentru cei care își fac cumpărăturile pe rafturile acestora. Mai exact, Florin Barbu, șeful instituției, a anunțat că ordonanța care limitează adaosul pentru produsele din țara noastră va fi gata în următoarele două săptămâni, notează News.ro.
După cum explică Florin Barbu, ordonanța la care se lucrează acum la Ministerul Agriculturii Ministrul va fi gata două săptămâni și vizează limitarea adaosului comercial la produsele românești la maxim 2%.
„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a explicat șeful de la Ministerul Agriculturii.
Te-ar putea interesa și: Produsele agroalimentare procesate în România vor avea un adaos comercial limitat până în 20%. Ministrul Agriculturii anunţă noul proiect legislativ
Oficialul a dat asigurări că Ministerul Agriculturii poată discuții cu producătorii și reprezentanții retailerilor pe tema perioadei în care plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești va fi aplicată.
„Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dată preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect”, a adăugat ministrul Florin Barbu.
„Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a adăugat șeful de la Ministerul Agriculturii.
După cum explică șeful de la Ministerul Agriculturii, concurența neloială la care trebuie să facă produsele românești este exemplificată de magiunul de Topoloveni, care are un adaos comercial și de aproape 100%, asta în timp ce produsele similare din țări precum Grecia sau Franța au un adaos de maxim 25%.
„Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu.