Ministerul Agriculturii, împreună cu Consiliul Concurenței, intenționează să dezvolte un sistem de monitorizare a prețurilor pentru a verifica posibilele creșteri nejustificate ale adaosului comercial. Decizia finală nu a fost încă luată, iar este necesar să se desfășoare consultări cu retailerii. Se preconizează că o astfel de întâlnire ar putea avea loc la începutul săptămânii următoare, conform surselor. Această inițiativă a fost menționată inițial în cadrul Ordonanței de Urgență privind extinderea plafonării adaosurilor comerciale la produsele de bază, transmite Economedia.
Duminică seara, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și-a exprimat dorința de a implementa un „mecanism” pentru toate produsele agro-alimentare, având ca obiectiv stabilizarea tuturor prețurilor din România. De asemenea, a pledat pentru continuarea plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază, pentru care această măsură este în vigoare în prezent.
Șeful de la Ministerul Agriculturii a afirmat că nu este necesar un acord cu retailerii, sugerând că Guvernul va emite un act normativ în acest sens. A subliniat că „un acord nu este respectat”, „nu are formă juridică”, și „nu atrage sancțiuni”, astfel că „nu poți să tragi pe nimeni la răspundere”.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Economiei, noi detalii despre plafonarea prețului la alimente și schemele de ajutor de stat în 2024
Consiliul Concurenței a sugerat că Ministerul Agriculturii ar trebui să reevalueze plafoanele actuale pentru alimentele de bază, asigurări sau energie și să ia în considerare eliminarea acestora. Potrivit președintelui Consiliului, Bogdan Chirițoiu, instituția inițial a sprijinit aceste măsuri doar în timpul perioadelor de criză, subliniind necesitatea unei analize atente a utilității lor în prezent.
”În lunile următoare vom discuta cu Ministerul Agriculturii, să vedem, să decidă dânșii dar și cu sprijinul nostru, dacă actuala plafonare mai e necesară sau cum a spus domnul premier, ne putem duce spre un mecanism voluntar, 2- la RCA trebuie să vedem dacă plafonările astea mai trebuie prelungite și care sunt totuși soluțiile definitive, 3- la energie, admit că e un subiect complicat, dar cred că trebuie să ne gândim ce vom face în moment în care vom ieși din acest mecanism de plafonare”.