Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a explicat în ce caz armata poate deveni obligatorie în România.
Ministerul Apărării Naționale propune un proiect prin care tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, bărbați și femei, să se înroleze în stagiul militar. Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a spus în direct la Antena 3 CNN, că ar fi vorba despre un stagiu militar de patru luni.
Poți citi azi: MADR: 12 milioane de euro GRATIS pentru români. Cine sunt beneficiarii noii scheme de ajutor
„După ce acest proiect va deveni lege, vom organiza în bazele militare pentru cetățenii care vor dori să se înscrie în acest program, timp de patru luni pregătire militară de bază.
Asta înseamnă să învețe să mânuiască armamentul militar de infanterie, să învețe să se orienteze în teren, să învețe să se protejeze de diferiții factori de risc în mediul acțiunilor militare, să se protejeze și să se decontamineze în timpul atacurilor chimice, spre exemplu.
Un program care le va oferi un set minimum de cunoștințe ca în cazul în care va fi nevoie de mobilizarea rezervei militare naționale să avem o resursă umană pregătită”, a spus generalul Constantin Spînu.
În anul 2007, în România, s-a suspendat obligativitatea executării serviciului militar. Serviciul militar voluntar plătit în România prevede ca tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, să poată fi înrolaţi. Proiectul prevede o indemnizaţie de 14.295 de lei net pentru fiecare dintre militarii voluntari, conform unui proiect la Ministerul Apărării.
Vezi și: 300 de blocuri din Bucureşti, fără căldură şi apă caldă. Iată zonele afectate