Ministerul Apărării Naționale a publicat pe parcursul zilei de astăzi un proiect de lege în ceea ce privește drepturile la pensie. Câteva ore mai târziu, reprezentanții au decis să-l retragă, „în urma observațiilor primite”, susține stiripesurse.ro.
Proiectul de lege din dezbaterea publică privind drepturile la pensie a fost prezentat pe parcursul zilei de astăzi. Lansarea nu a durat foarte mult, având în vedere că la doar câteva ore mai târziu, inițiativa a fost retrasă. Propunerea avea la bază drepturile suplimentare la pensie pentru personalul civil din ordine publică, securitate națională și instituțiile de apărare. Astfel, persoanele în cauză s-ar fi putut încadra în categoria condițiilor de muncă deosebite.
Te-ar putea interesa și: Contribuția lunară pentru pensie a crescut în 2023. Cât te costă un an de vechime în muncă și care este termenul limită de plată
MapN preciza în susținerea proiectului de lege că personalul civil își desfășoară activitatea în aceleași locuri de muncă cu cel militar, funcționari publici cu statut special și polițiști. Propunerea avea în vedere reducerea stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite, prin acordarea de perioade suplimentare în ceea ce privește calculul vechimii în muncă.
„Personalul civil din unităţile militare este încadrat în funcţii contractuale sau în funcţii publice şi exercită aproape toate profesiile şi meseriile existente la nivel naţional. Organizarea structurilor militare pe timp de pace presupune, cu excepţia subunităţilor luptătoare, entităţi organizatorice în care sunt prevăzute atât funcţii militare, cât şi funcţii civile, în cadrul cărora activităţile se desfăşoară în echipe mixte, formate din personal militar şi personal civil.
Concret, propunerea legislativă vizează crearea dreptului personalului civil care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale, prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv poliţiştilor”, transmit reprezentanții MapN.
Responsabilii au precizat că inițiativa legislativă pusă în dezbatere publică are drept obiectiv creșterea performanței profesionale a personalului civil. Din acest punct de vedere, reprezentanții afirmă că aceste rezulate ar influența pozitiv funcționalitatea și operativitatea instituțiilor în cauză. Cu toate acestea, MapN a anunțat retragerea proiectului, la doar câteva ore după ce a fost prezentat.
„Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 263/2010, ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 17 martie.
Proiectul de act normativ în discuție, inițiat și elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a avut ca scop crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activității personalului civil din propriile instituții în condiții de muncă deosebite și speciale, similar prevederilor aplicabile personalului militar și polițiștilor”, apare în comunicatul de presă postat pe site-ul MapN.
Citește și: Pensii anticipate 2023! Românii pot ieși mai devreme la pensie dacă respectă o serie de reguli