Ministerul Apărării urmează să plătească aproximativ 1,08 miliarde de euro, fără TVA, pe un pachet de 200 de rachete Patriot, în scopul consolidării capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Luni, Guvernul a trimis spre aprobare Parlamentului solicitarea Ministerului Apărării de a iniția procedura de achiziţie, potrivit Economedia.
Achiziția se va face în contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol. Achiziția se va face prin intermediul Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții.
Achiziția va fi realizată de către NSPA prin atribuirea unui contract către Compania COMLOG/Germania, pentru fabricarea rachetelor, și printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru omologarea armamentelor fabricate în Europa.
Te-ar putea interesa și: Cum arată viața locuitorilor din unul dintre cele mai sărace orașe din România. Oamenii locuiesc în blocuri mizere din „colonia groazei” sau în containere
„În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaţionalizarea şi consolidarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial ‘Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)’/PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT.
Este necesară completarea parţială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziţiona prin Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency/NSPA), utilizând iniţiativa ESSI (European SKy Shield Initiative) condusă de Germania”, se arată în solicitarea MApN adresată conducerii Parlamentului, potrivit Agerpres.
Conform datelor NSPA, prețul maxim unitar al unei astfel de nave este de cca. 5.444.750 euro, fără TVA. Costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS). Acesta va fi stabilit cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziție.
Avansul inițial, de aproximativ 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet, trebuie plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului 2024.
Vezi mai multe știri: Destăinuirile lui Nicolae Ceaușescu către cel mai puternic bancher din lume, David Rockefeller. Ce a „furat” România de la americani