- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul de Externe dă de pământ cu autoritățile ucrainene, din cauza lucrărilor de Dragare pe Chilia și Bâstroe

24 Feb, 13:58 • Bumbeneci Diana
MAE prezintă o nouă reacție publică pe tema lucrărilor de dragare de pe Chilia și Bâstroe. Ucrainenii nu au oferit României detaliile reale.
Ministerul de Externe dă de pământ cu autoritățile ucrainene, din cauza lucrărilor de Dragare pe Chilia și Bâstroe

Ministerul de Externe a transmis astăzi noi detalii legate de scandalul Bâstroe. Reprezentanții MAE au explicat, într-un răspuns oficial către News.ro, că ministrul ucrainean al protecţiei mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, iar Ministerul Mediului a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri la începutul săptămânii viitoare.

MAE transmite noi detalii în scandalul Chilia și Bâstroe

Tot MAE anunță însă că ”nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experţi din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an”.

MAE a mai anunțat în declarațiile pentru sursa citată că, la discuția care a avut loc pe data de 20 februarie 2023, la sediul MAE, între secretarul de stat Iulian Fota şi Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, partea ucraineană a transmis disponibilitatea pentru organizarea unei întâlniri tehnice între autorităţile din cele două state care gestionează portofoliul transporturilor. S-a promis urmărirea lucrărilor de dragare efectuate pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării.

Vezi și: Guvernatorul Deltei Dunării are prima reacție oficială legată de scandalul Bâstroe! Gabriel Marinov: „Este imposibil să stabilim care ar putea fi efectele generate exclusiv de acest subiect”

Canalul Bâstroe
Canalul Bâstroe

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis această propunere Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, încurajând MTI să dea curs propunerii. În acelaşi timp, Ministrul ucrainean al protecţiei mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele menţionate ale Dunării. MAE a transmis această propunere Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, încurajând MMAP să dea curs propunerii. MMAP a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri la începutul săptămânii viitoare”, precizează MAE.

Tot în acest context, Ministerul Afacerilor Externe a mai transmis că ”nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experţi din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an”.

„Pe de alta parte, în momentul în care au apărut publice informaţii privind lucrări de dragare pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, MAE este cel care a avut iniţiativa de a contacta partea ucraineană pentru a solicita, atât verbal, cât şi în scris, clarificări – la 18 februarie si respectiv 20 februarie.

Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit şi sprijină toate autorităţile române în demersurile referitoare la proiectul ucrainean al canalului de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră (proiectul Bâstroe), încă de la momentul iniţial al sesizării acestei problematici, atât în plan bilateral, cât şi în plan multilateral. În mod constant, MAE a încurajat şi a facilitat discuţiile şi interacţiunile dintre experţii români şi experţii ucraineni pentru identificarea soluţiilor durabile pentru asigurarea protecţiei pe termen lung a Deltei Dunării”, menţionează instituţia.

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...