Ministerul Educaţiei anunţă joi, 25 ianuarie, plata burselor pentru elevii din învăţământul confesional şi privat, din bugetul pentru acest an, inclusiv sumele datorate pentru anul trecut, potrivit informațiilor prezentate de News.ro.
Vineri a fost stabilită o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali pentru monitorizarea întregii situații.
„La ora actuală, autorităţile administraţiei publice locale sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, prin care care elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:
a) burse de excelenţă olimpică I şi II;
b) burse sociale, dacă sunt şcolarizaţi fără taxe;
c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile stabilite prin metodologia-cadru”, anunţă, joi, Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
Ai putea fi interesat și de: Elevii din Cluj, testați cu un dispozitiv unic pentru a afla ce carieră li se potrivește. Aparatul inventat de un român costă 2.500 de euro
În comunicatul de presă se mai precizează faptul că plata burselor va fi realizată din bugetul anului 2024, inclusiv plata sumelor datorate pentru anul 2023.
„Ministerul Educaţiei depune toate diligenţele necesare pentru ca autorităţile administraţiei publice locale să efectueze deschiderile de credite necesare achitării tuturor sumelor către beneficiarii burselor din învăţământul particular şi confesional acreditat”, a mai transmis sursa citată.
Ministerul Educației anunţă că în cursul zilei de vineri, 26 ianuarie, va avea loc o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali în vederea monitorizării acestei situaţii.
Bursele pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat au fost virate începând cu 15 noiembrie 2023.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că este nevoie de modificarea Legii învățământului preuniversitar în condițiile în care aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit.
Prin noua lege apare și o nouă categorie de bursieri, până la 30% din efectivul fiecărei clase, „care se va numi ori bursă de reziliență, ori bursă pentru stimularea performanței școlare”. Condiția impusă este să aibă media peste media 7 și fără absențe, potrivit edupedu.ro.
Vezi mai multe știri: Victor Negrescu, negociatorul-șef al bugetului UE pentru 2025. Printre prioritățile sale se numără îmbunătăţirea nivelului de trai şi dezvoltarea agriculturii