- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Educației anunță noi burse școlare. Care sunt elevii care vor primi 300 de lei pe lună

08 May, 18:56 • Adrian Popovici
Elevii vor beneficia de noi burse școlare, anunță Ministerul Educației. Mai exact, este vorba despre bursele de reziliență, de 300 de lei, și care urmează să fie acordate elecilor cu o medie generală peste 7.
Ministerul Educației anunță noi burse școlare. Care sunt elevii care vor primi 300 de lei pe lună

Ministerul Educației anunță noi reguli pe baza cărora se vor da burse școlare. Mai exact, autoritățile vor să introducă o nouă formă de sprijin pentru elevii din România, mai exact este vorba despre o „bursă de reziliență”. Acestea vor fi de 300 de lei și urmează să fie acordate elevilor care au media generală peste 7 și se află în prima treime a clasamentului clasei lor, notează Capital.ro.

„Modificările se vor aplica începând cu anul şcolar viiror 2024 – 2025. Modul practic de acordare a burselor este detaliat în Metodologia de acordare a burselor pe care o vom lansa astăzi în consultare publică. În acest moment, elevii pot beneficia de bursă olimpică de excelenţă I şi II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică şi bursă pentru participarea şcolară a mamelor minore.

Toate aceste categorii se menţin în Legea învăţământului preuniversitar şi practic odată cu noua lege am triplat numărul beneficiarilorde burse din şcolile din România”, a declarat Ligia Deca în luna martie despre noile burse școlare.

Ligia Deca a explicat că aceste noi burse școlare sunt concepute pentru a motiva elevii cu rezultate medii să progreseze și să își îmbunătățească performanțele avademice. Cuantumul acestora este de 300 de lei pe lună, iar criteriile de acordare includ obținerea unei medii anuale de cel puțin 7 și clasarea în primi 30% din clasă în funcție de rezultatele școlare.

De asemenea, bursa de reziliență se va acorda și elevilor care suferă de afecțiuni oncologice sau cronice și care sunt școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul unei școli din spital sau la domiciliu. Această categorie de beneficiari este nou introdusă atât în cadrul bursei de reziliență, cât și în cadrul bursei sociale.

Te-ar putea interesa și: Burse 2024. Avocatul Poporului în cere ministrului Educaţiei mai mulţi bani pentru elevi: Limita de 30% e discriminatorie

Burse școlare pentru elevi în 2024. Foto: Freepik
Burse școlare pentru elevi în 2024. Foto: Freepik

Ce burse școlare se dau în acest an?

Pe lângă noile burse școlare, în funcție de situația academică și socio-economică, elevii din România pot aplica pentru mai multe forme de ajutor. Printre  acestea se numără bursa socială care va fi acordată în valoare de 300 de lei lunar, constituind un sprijin esențial pentru elevii proveniți din medii socio-economice defavorizate sau din categorii vulnerabile, precum și pentru cei care se confruntă cu condiții medicale speciale. Scopul este să li se faciliteze accesul la educație și să se prevină fenomenul de abandon școlar.

Aceste burse școlare sunt dedicate în mod elevilor sau celor care se află în situații de risc de excluziune socială, care nu sunt angajați și sunt înscriși în programele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele de tip „A doua șansă”. Elevii care beneficiază de bursa socială au dreptul la confidențialitate în ceea ce privește identitatea lor.

Bursa pentru învățământul tehnologic va fi oferită în locul unor alte burse școlare. Statul român își menține sprijinul pentru participarea și performanța școlară a elevilor din învățământul profesional prin intermediul acestei forme de asistență financiară. Cuantumul lunar al bursei este de 300 de lei și este acordată pe întreaga durată a cursurilor.

La aceste burse școlare se mai adaugă cele de excelență și merit. În plus, trebuie precizat că elevii pot să primească mai multe forme de sprijin simultan.

Te-ar putea interesa și: Burse lunare de 1.000 de lei pentru acești elevi! Care sunt criteriile de selecție și documentele necesare

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...