- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Educației cere 9 miliarde de lei în plus, după ce a rămas fără bani pentru salariile profesorilor, burse și utilitățile școlilor

19 Oct, 12:37 • Alexe Raluca
Nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor, bursele elevilor și utilitățile școlilor. Ministerul Educației cere 9 miliarde de lei în plus la rectificare, după ce bugetul acestuia s-a epuizat la puțin timp de la începutul anului școlar.
Ministerul Educației cere 9 miliarde de lei în plus, după ce a rămas fără bani pentru salariile profesorilor, burse și utilitățile școlilor

Ministerul Educației nu mai are bani! Ligia Deca a declarat că nu e clar cum vor fi mărite salariile cadrelor didactice de la 1 ianuarie, pentru că ministerul pe care îl conduce are nevoie de încă 9 miliarde de lei pentru a putea plăti în 2023 toate beneficiile din domeniu, bursele și transportul elevilor navetiști.

Citește și: Ligia Deca anunță un nou proiect în școli. Ministrul Educației propune deschiderea bibliotecilor în afara programului de învățământ

Ministerul Educației nu mai are bani de salarii, burse și utilități

Plățile pentru transportul elevilor navetiști la școală ar putea începe „în câteva săptămâni”. De asemenea, formalitățile pentru achitarea burselor ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii. Despre programul „Masa caldă la școală”, ministrul Educației spune că, joi, 19 octombrie, Guvernul va adopta o hotărâre în care se va spune care sunt cele 450 de școli incluse în program.

Abia după publicarea listei în Monitorul Oficial, primăriile vor putea organiza licitații, ceea ce înseamnă că cei 180 de mii de elevi beneficiari vor putea primi o masă de prânz din partea statului cel mai devreme, în câteva săptămâni. Ministrul justifică întârzierea programului prin faptul că legea învățământului preuniversitar, care prevede masă caldă pentru un milion de elevi, de anul viitor, s-a suprapus cu o legislație mai veche.

„A durat puțin mai mult pentru a se găsi o soluție legală, în așa fel încât să putem merge cu un proiect pilot anterior și pe noua legislație”, a afirmat șefa de la Educație.

Întrebată de ce valoarea mesei calde a rămas tot 15 lei, deși prețurile alimentelor au crescut față de anul trecut, Ligia Deca a spus că Ministerul Finanțelor a aprobat cheltuirea a doar 195 de milioane de lei în acest scop.

„Aceasta este suma aprobată inclusiv de Ministerul Finanțelor. Vorbim despre alte sume începând cu anul următor”, mai spune Ligia Deca.

Ministra mai anunță că elevii de liceu ar putea avea manuale noi de la începutul anului școlar 2025-2026. Până atunci, în acest an, Ministerul Educației schimbă regulile de titularizare a cadrelor didactice.

„Am cerut sumele pentru a putea onora obligațiile noastre în ce privește salariile, odată cu intrarea în vigoare a măririlor salariale, care pe medie sunt undeva între 20 și 5 și 30% pentru tot personalul din învățământ. (…) Aproape 9 miliarde. (…) Din care aproximativ 3,8 miliarde, da, sunt obligațiile vizând salariile. Deci ce ne trebuie în plus până la finele anului pentru a putea plăti drepturile salariale”, a declarat Ligia Deca la Europa Liberă.

Guvernul nu a stabilit, însă, când va face rectificarea.

Citește și: Noi ajutoare pentru elevele care devin mame înainte să își termine studiile. Anunț de ultimă oră de la ministrul Educației