- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Educaţiei, dezbatere privind proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământ. Cei în vârstă de 6 ani sunt încadrați obligatoriu în ciclul primar

09 Feb, 21:11 • Fundeanu Madalina
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar. Părinţii ai căror copii au urmat învăţământul preşcolar şi care împlinesc vârsta de 6 ani sunt obligați să-i înscrie în clasa pregătitoare.
Ministerul Educaţiei, dezbatere privind proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământ. Cei în vârstă de 6 ani sunt încadrați obligatoriu în ciclul primar

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar. Prin urmare, părinţii ai căror copii au urmat învăţământul preşcolar şi care împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, sunt obligați să-i înscrie în clasa pregătitoare, conform Ziare.com.

Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar este pusă în dezbatere

Proiectul prevede faptul că părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să îşi înscrie copiii la școală, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

De asemenea, părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv și care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii copiilor la grădiniţă – în grupa mare.

Conform calendarului de înscriere în învăţământul primar (2024-2025), în perioada 11 aprilie – 14 mai are loc depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor.

În cadrul primei etape de înscriere, în perioada 14-17 mai are loc procesarea cererilor-tip de înscriere şi repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie.

Între 20-27 mai va avea loc procesarea cererilor-tip prin care se solicită înscrierea la altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

Citește și: Bacalaureat 2024. Care sunt elevii care vor putea primi mai repede diplomele. În ce condiții este posibil acest lucru

învățământ
învățământ

Pe data de 28 mai are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri, şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie.

Pe 29 mai are loc afişarea candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri libere. A doua etapă de înscriere debutează în 30 mai, când are loc comunicarea procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, după prima etapă de înscriere.

Apoi, între 31 mai – 7 iunie, are loc depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

În perioada 10-14 iunie este programată validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.

Între 17-21 iunie are loc procesarea cererilor-tip de înscriere, iar în 21 iunie vor fi afişate listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

De asemenea, între 2-6 septembrie vor fi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la o unitate de învăţământ.

Ministerul Educaţiei a mai făcut câteva precizări privind a doua etapă de înscriere. Astfel, cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unităţile de învăţământ la care există locuri disponibile după încheierea primei etape de înscriere.

În plus, părinţii completează, în ordinea descrescătoare a preferinţelor, maximum trei opţiuni pentru unităţi de învăţământ la care mai există locuri disponibile. Validarea cererii-tip de înscriere se face la unitatea aflată pe prima poziţie din cele 3 opţiuni exprimate pentru etapa a doua de înscriere.

Vezi și: Ce răspund viitorii angajați când sunt întrebați de așteptările salariale. Care este cea mai bună variantă: „Sunt 3 posibilități”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Codul rutier. Regula esențială pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Codul rutier. Regula esențială pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa „plata cu palma”
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa ...
Topul scumpirilor din octombrie. Fructele proaspete și legumele au avut printre cele mai mari creșteri de preț
Topul scumpirilor din octombrie. Fructele proaspete și legumele au avut printre cele mai mari creșteri ...
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de joi
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de ...
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele mai bune credite rapide disponibile pe piaţă
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele ...
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. Datele unui nou studiu
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. ...
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau HP. Bitcoin depășește pragul de 90.000 de dolari
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau ...
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet medical privat
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet ...
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita amenzile uriașe
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita ...
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească piețele internaționale!
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească ...
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de mii de contribuabili
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de ...
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, în 2024: „A fost o perioadă”
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, ...
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! Dezvăluiri în procesul din SUA
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! ...
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut de șeful Termoenergetica
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut ...
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA