În momentul de față, Ministerul Educației nu știe cu ce probleme se confruntă în teren, în ceea ce privește clădirile școlilor care sunt expuse riscului seismic. Aceștia au solicitat Ministerului Dezvoltării să realizeze un raport în care să fie evidențiată situația defalcată pe județe a clădirilor care se încadrează în această categorie, conform unui comunicat de presă transmis de instituție. Mai multe măsuri au fost luate în calcul de Ministerul Educației în contextul în ultimele două zile au fost fost înregistrate mai multe cutremure, cel mai mare fiind cu o magnitudine de până la 5,7 în Zona Olteniei.
Citește și: Cutremurele au băgat autoritățile în alertă! Începând de joi, România va avea un grup de lucru special
Clădirile în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ se află în propietatea primărilor, care la rândul lor sunt subordonate Ministerului Dezvoltării. Totuși Ministerul Educației este cel responsabil de siguranța copiilor și a profesorilor care își desfășoară activitatea zilnic în aceste clădiri.
Autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară sunt eliminate explicit prin lege dintre condițiile pentru autorizarea provizorie sau acreditarea școlilor și grădinițelor, în proiectul legii Deca a învățământului preuniversitar, obținut pe surse de EduPedu.ro.
Printre celelalte măsuri anunțate de Ministerul Educației (ME) miercuri, 15 februarie, se numără și faptul că:
„Inspectoratele școlare județene/al municipiului București au fost informate cu privire la faptul că trebuie să se asigure că toate unitățile din subordinea Ministerului Educației (CCD, Palatele Copiilor, Cluburile Elevilor, Cluburile Sportive Școlare) vor aplica prevederile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026”, scrie Ministerul Educației în comunicat.
Alte articole: MAE, atenționare pentru românii care vor să călătorească în Germania. Urmează noi zile de groază