că studenții au achiziționat deja abonamentele la preț integral, dar nu au primit până acum de la nicio universitate 90% din bani înapoi. Motivul ar fi acela că, momentan, nu există proceduri clare de decontare pentru acestea.
Conform anunțurilor Edupedu.ro, acest proces va mai dura cel puțin o lună. Universitatea din București nu decontează abonamentele încă, potrivit site-ului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), deși studenții și-au făcut deja abonamente la începutul lunii septembrie, imediat după intrarea în vigoare a legii, dar și la începutul acestei luni.
Ministerul Educației atenționează faptul că este vorba de reducere doar pentru studenții de la universitățile de stat, deși în lege, pentru a beneficia de abonamente reduse cu 90% sau gratuite, de exemplu în cazul studenților orfani, trebuie ca aceștia să urmeze cursuri la „instituții de învățământ superior acreditate”, care sunt atât de stat, cât și private.
„Având în vedere solicitările instituțiilor de învățământ superior cu privire la clarificarea prevederilor art. 128 alin (3) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu completările ulterioare, care reglementează faptul că «Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani.
Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport. Normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului»”, declară Ministerul Educației.
Te-ar putea interesa și: Un alt drum expres de mare interes prinde contur! Ministerul Transporturilor acordă avize pe bandă rulantă pentru proiectul mamut în valoare de 10 miliarde de lei
„Pentru punerea în aplicare a prevederilor legislative cu privire la modalitatea de acordare, pentru studenți, a reducerii de 90% la tariful de călătorie și a gratuității, după caz, pe mijloacele de transport local în comun, precizăm cele ce urmează
Studentul înmatriculat în cadrul unei instituții de învățământ superior de stat va achiziționa un titlu de călătorie la tariful aprobat pentru studenți, iar decontarea în procent de 90% sau integrală, după caz, se va face de către instituția de învăţământ superior de stat pentru fiecare student, în baza documentelor de transport prezentate de aceștia. Ministerul Educației va solicita Ministerului Finanțelor sumele necesare decontării cheltuielilor cu transportul local în comun pentru studenți iar sumele primite vor fi alocate, în baza contractului institutional, fiecărei instituții de învățământ superior de stat în parte.”, adaugă Ministerul Educației.
Este relevant faptul că „pentru instituțiile de învățământ superior din Bucuresti decontarea abonamentelor pentru transportul cu metroul se face distinct, în baza Hotărârii de Guvern nr. 811/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenți”, scrie în adresa ME către rectorii universităților din țară”, atenționează edupedu.ro.