Potrivit informării trimise de sindicate, acesta ar fi fost unul dintre subiectele dezbătute la o şedinţă desfăşurată la Ministerul Educaţiei joi, la care au fost prezenţi ministra Ligia Deca, secretarii de stat Sorin Ion, Florian Lixandru și Gigel Paraschiv, Ioana Lazăr – secretarul general, Corina Marin – directoarea direcției de învățământ preuniversitar și Mihai Păunică – directorul direcției economice.
„Referitor la modificarea condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor, operată prin art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023, conducerea ministerului ne-a informat că nu a fost agreată propunerea federațiilor sindicale de a fi exceptat personalul didactic. S-a acceptat completarea, prin ordonanță de urgență, a cadrului legal existent, astfel încât verificarea modului în care activitatea cadrului didactic este valorificată în mod suplimentar să se realizeze cu ocazia evaluării anuale a personalului didactic, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 (nu lunar)”, potrivit liderilor sindicali care semnează documentul – Marius Nistor, FSE Spiru Haret și Simion Hăncescu, FSLI.
Amintim că pe 15 decembrie, înainte ca Guvernul Ciolacu să adopte prevederea care stabilește că activitatea trebuie verificată lunar pentru a putea primi sporul de doctorat, iar în urma evaluării se va stabili în ce măsură cunoștințele și abilitățile certificate prin doctorat au fost folosite în munca de zi cu zi, Consiliul Legislativ solicită eliminarea prevederii: „Are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat”, atăra instituția.
Citeşte şi: Suedia este tot mai aproape de a se declara țară nefumătoare
Pe 19 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Neamț trimitea școlilor o notă prin care amintea că sporul pentru titlul de doctor va fi plătit din luna ianuarie doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar.
Măsura care pune acum probleme a mai fost vehiculată în 2023,în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din luna mai, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicatăîn Monitorul Oficial. Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat?
În ceea ce privește indemnizația de hrană și voucherele de vacanță – „prin aceeași ordonanță de urgență se va reglementa expres că, pentru personalul din sistemul de învățământ, acordarea acestor drepturi se va stabili prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază”, mai arată docuemntul.
Indemnizația de hrană este în prezent 347 de lei pe lună, iar sporurile, în majoritatea lor, sunt plafonate în Învățământ la nivelul salariilor din 2018.
Ar urma să fie deblocate posturile pentru angajare, mai scriu sindicatele, iar acest lucru o să fie făcut printr-un memorandum în ședință de Guvern, săptămâna viitoare.
„În ceea ce privește decontarea cheltuielilor de navetă ale personalului didactic – Ministerul Educației va solicita Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să transmită o adresă către toate unitățile administrativ-teritoriale pentru a continua/relua plățile, în conformitate cu Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 569/2015”, mai precizează sindicatele.