Întreprinderile mici și mijlocii, pilonii economiei românești, primesc un impuls semnificativ către sustenabilitate și eficiență energetică prin intermediul Programului Electric Up 2. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a evidențiat noile măsuri și perspectivele programului, transmite Agerpres.
Cu o alocare de 90 de milioane de euro, cea de-a doua ediție a programului marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. În plus față de finanțarea acordată pentru construirea de stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice, acest program extinde sfera de aplicabilitate pentru a include și sisteme alternative de încălzire-răcire. Valoarea finanțării crește considerabil, de la 100.000 de euro la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar, deschizând noi oportunități pentru întreprinderile mici și mijlocii, după cum explică Sebastian Burduja.
De asemenea, puterea instalată eligibilă a fost majorată până la 150 de kilowați, sporind astfel capacitatea de acoperire a nevoilor energetice. Această inițiativă nu doar încurajează tranziția către vehicule electrice, ci și promovează soluții inovatoare pentru încălzire și răcire, având un impact pozitiv atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra eficienței energetice.
O altă măsură proactivă anunțată în cadrul conferinței De către Sebastian Burduja este lansarea unei hărți informative cu punctele de reîncărcare a mașinilor electrice, inițiativă inclusă în Programul Electric Up 1. Disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei, această hartă furnizează utilizatorilor informații esențiale despre locațiile stațiilor de reîncărcare, facilitând astfel planificarea călătoriilor cu mașini electrice.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu taxa pe soare? Sebastian Burduja: „Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Nu există în România”
Ministrul Sebastian Burduja subliniază importanța integrării tehnologiilor avansate în acest domeniu. Prin implementarea unui sistem bazat pe senzori IoT (Internetul lucrurilor), utilizatorii vor putea accesa în timp real informații despre disponibilitatea și statusul stațiilor de reîncărcare. Această abordare nu numai că crește comoditatea utilizatorilor, dar și eficiența utilizării infrastructurii de reîncărcare.
Eforturile din cadrul Programului Electric Up 2 se aliniază cu tendințele europene, care vizează creșterea numărului de vehicule electrice înmatriculate până în 2030. Acest demers susținut are ca obiectiv instalația de stații de încărcare rapidă la intervale de 60 de kilometri pe drumurile principale, asigurând o infrastructură adecvată pentru utilizatorii de vehicule electrice.
Ministrul Sebastian Burduja subliniază importanța organizării pieței pentru a asigura o tranziție cât mai lină către mobilitatea electrică. În acest sens, el aduce în discuție modelul Portughez, unde Guvernul a impus operatorilor de stații de încărcare să se înscrie într-o aplicație unică și oficială. Această abordare simplifică procesele pentru utilizatori și asigură eficiența și transparența sistemului.
Programul Electric Up 2 marchează un pas semnificativ către o economie mai verde și mai sustenabilă în România, explică Sebastian Burduja Prin investiții în infrastructura de reîncărcare și soluții alternative de încălzire-răcire, se promovează inovația și se pregătește terenul pentru o tranziție energetică eficientă și durabilă.
Citește și: Sebastian Burduja: Romgaz a repornit forajele. Investiţia totală va depăşi 1 miliard de lei