Ministerul Energiei a lansat un program pentru stimularea noilor investiții în infrastructura de producere a energiei regenerabile. Trebuie precizat că acest apel se face în cadrul Fondului pentru Modernizare, concentrându-se pe Programul-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei. Acest program vizează sprijinirea investițiilor în noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, cu accent pe autoconsum, transmite Economedia.
„Apelul de proiecte este competitiv cu procedură de ofertare concurenţială, bazat pe două criterii de selecţie. Proiectele trebuie depuse în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021, termenul de închidere a apelului fiind 23 iulie 2024, ora 17:00. Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 415 milioane euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare”, transmite Ministerul Energiei.
Sebastian Burduja subliniază că valoarea totală a investițiilor va depăși 2 miliarde de euro, având ca rezultat încurajarea dezvoltării locale, crearea de locuri de muncă mai bine plătite și reducerea prețurilor la facturi pentru populație și companii.
Șeful de la Ministerul Energiei estimează că prin acest program va avea loc finanțarea a 1700-2000 MW de capacități noi de producție, plus o cantitate similară pentru autoconsum, din care minim 70% din energia produsă să fie destinată consumului local. Burduja subliniază că aceste proiecte vor fi finalizate în următorii doi ani.
Te-ar pute interesa și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Noi detalii pentru românii care vor panouri solare în noul an
După cum transmite Ministerul Energiei, activitățile eligibile în cadrul acestui apel de proiecte includ: construirea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse eoliene; construirea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare (sub 5 MW); construirea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare (peste 5 MW); și construirea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse hidro.
„Al doilea apel lansat, joi dimineaţa, vizează sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru proiecte privind societăţi şi regii autonome. Apelul de proiecte este un apel competitiv bazat pe procedură de ofertare concurenţială, având la bază 2 criterii de selecţie.
Proiectele urmează a fi depuse în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021, termenul limită fiind tot 23 iulie 2024, ora 17:00. Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 400 milioane euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare”, transmite Ministerul Energiei.