Ministerul Energiei a anunțat faptul că va prezenta, în perioada următoare, o serie de inițiative legislative pentru a accelera ritmul proiectelor de investiţii făcute de Hidroelectrica, după cum a transmir recent instituția citată de Agerpres.
Șeful acestui minister, Sebastian Burduja, a participat la o întâlnire de lucru la sediul central al Hidroelectrica, eveniment la care au fost prezenţi directorul general al Hidroelectrica, Borbely Karoly, directorul de dezvoltare al companiei, Bogdan Nicolae Badea, şi secretarul de stat responsabil de proiectele de investiţii ale Hidroelectrica, Marius Negru.
În această întâlnire s-au discutat direcţiile principale ale Hidroelectrica şi viitorul proiectelor hidroenergetice cheie ale României şi s-a pus accentul pe accelerarea proiectelor majore, incluzând CHE Curtisoara, Amenajarea hidroenergetică Paşcani pe râul Siret, Amenajarea Bumbeşti-Jiu şi Amenajarea hidroenergetică Răstoliţa.
„Proiectele noastre hidroenergetice nu sunt doar investiţii în infrastructură, ci şi în viitorul sigur şi sustenabil al ţării. Hidroelectrica este mai mult decât o companie de succes, cea mai performantă listare din ultimul an la nivel global; este un simbol al inovării şi al angajamentului nostru pentru un viitor verde. Am trasat ferm o prioritate: investiţii, investiţii, investiţii”, a declarat ministrul Energiei.
De asemenea, Burduja a definit o serie de obiective pentru creşterea portofoliului investiţional al companiei în domeniul energiei regenerabile, reafirmând sprijinul total şi necondiţionat pentru dezvoltarea acestei companii de stat.
Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Energiei, se va pune un accent deosebit pe inovare şi surse multiple de energie regenerabilă, care să asigure eficienţă şi sustenabilitate pe termen lung.
Te-ar putea interesa și: Hidroelectrica nu mai face față! “Nu putem acoperi tot consumul României”. Peste 5000 de clienți noi pe zi
După ce a avut doi ani extrem de buni, în care a fost poate cea mai profitabilă companie mare din sud-estul Europei, rezultatele Hidroelectrica indică faptul că amânarea anumitor investiții a creat o serie de probleme pentru această firmă, transmite Wall Street.ro.
Conform datelor publicate deTranselectrica, practic un grup și jumătate de producție de la Porțile de Fier nu vor funcționa anul acesta. Este vorba despre grupul 1, care a fost retras până în februarie 2025, și de grupul 4, a cărui putere a fost redusă cu 94,4 MW, iar termenul indicat este 31 decembrie 2024.
Potrivit Hidroelectrica, este vorba despre o serie de defecte la circuitul de reglaj al paletelor rotorului turbinei în cazul ambelor grupuri. Trebuie precizat că firma nu a transmis BVB nicio informație în acest sens. Este vorba despre o reducere masivă a producție – practic, un sfert din Porțile de Fier I.
În plus, și celelalte grupuri, atât de la Porțile de Fier I, cât și de la Râul Mare și Lotru au programate lucrări de mentenanță anul acesta, vor fi intervale când producția de energie hidro a României va fi net redusă. Astfel, în a doua jumătate a lunii ianuarie mai intră în mentenanță grupuri ale Hidroelectrica totalizând aproape 362 MW instalați. Adăugând la grupurile scoase din exploatare ca urmare a problemelor tehnice, se ajunge la peste 650 MW, aproape 10% din capacitățile hidro instalate în România și circa 3,5% din capacitățile totale de producere a energiei electrice de pe teritoriul țării noastre.