- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Finanțelor a făcut anunțul! Vor fi angajate 100 de persoane pentru monitorizarea cheltuirii banilor de la buget!

30 Nov, 16:36 • Oprea Alina
Vești din pareta Ministerului Finanțelor! S-a făcut public anunțul conform căruia vor fi angajate 100 de persoane pentru a controla cheltuielile banilor de la buget!
Ministerul Finanțelor a făcut anunțul! Vor fi angajate 100 de persoane pentru monitorizarea cheltuirii banilor de la buget!

Ministerul Finanțelor a făcut anunțul conform căruia va vrea să angajeze 54 de persoane în cadrul instituției și 46 în cadrul ANAF pentru monitorizarea execuției bugetare, respectiv pentru desfășurarea activităților de control, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în transparență decizională.

  • Puteți citi aici proiectul.
  • Puteți citi aici nota de fundamentare.

„Prin prezentul act normativ se propune crearea premiselor pentru asigurarea funcționalității celor două noi structuri de specialitate, precum și a structurii de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului Finanţelor şi a structurilor teritoriale de inspecţie economico-financiară din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care vor efectua acţiuni de control la entităţile sesizate.”, conform notei de fundamentare, potrivit celor comunicate de Economedia.

Citește mai multe despre: Ministerul Finanţelor, împrumuturi de la bănci de aproximativ 500 milioane euro prin două licitaţii cu titluri de stat, la randamente de 4,18% şi 4,50% pe an

Ministerul Finanțelor face angajări pentru controlarea cheltuirii banilor de la buget

Ministerul Finanțelor a transmis că una dintre structurile de specialitate va avea ca obiect de activitate monitorizarea execuției bugetare pe baza datelor și informațiilor gestionate de către Ministerul Finanțelor.

În acest context, vor fi analizate datele și informațiile gstyionate de Minister și vor fi solicitate informații suplimentare, după caz, și, în situațiile în care se va constata o creștere cu mai mult de 20% față de costul mediu al achizițiilor de produse, servicii, echipamente sau execuție de lucrări sau costul mediu al cheltuielilor curente și de capital aferente unor instituții publice similare, după caz, sesizeaza structura de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor.

Potrivit notei de fundamentare, în fiecare an calendaristic Ministerul Finanţelor va prezenta Guvernului rapoarte privind monitorizarea efectuată.

„Activitatea acestei structuri se organizează pentru început sub formă de proiect-pilot pe o perioadă de 3 ani pentru domeniile educaţie, sănătate, asistenţă şi protecţie socială, precum şi pentru autorităţile şi instituţiile aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale.

După această perioadă, pe lângă domeniile menţionate anterior, se pot aplica şi altor domenii stabilite prin ordin al ministrului finanţelor.”, se adaugă notei de fundamentare, conform sursei citate.

Ministerul Finanțelor angajează 100 de persoane!
Ministerul Finanțelor angajează 100 de persoane!

Structura va funcționa cu un număr de 22 de posturi asigurate, după cum a comunicat Ministerul, prin suplimentarea numărului de posturi. Pe de altă parte, cealaltă structură de specialitate va avea ca obiect de activitate reglementarea și aplicarea Regulamentului (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 mai 2023 privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM), se mai menționează în nota de fundamentare.

Structura de specialitate va avea următoarele atribuții cu caracter general:
a) gestionează şi implementează la nivel naţional CBAM;
b) înregistrează solicitările importatorilor de a obţine statutul de declarant autorizat în registrul CBAM;
c) acordă, refuză sau retrage statutul de declarant autorizat CBAM;
d) face schimb de informaţii cu autorităţile competente;
e) solicită constituirea unei garanţii pentru a autoriza un declarant, în cazul în care declarantul nu a fost stabilit pe parcursul celor două exerciţii financiare anterioare anului în care a fost depusă cererea.

Totodată, prin intermediul acestei structuri se va asigura colaborarea cu Comisia Europeană în vederea identificării celor mai bune practici în aplicarea Regulamentului și participarea la reuniunile organizate la nivel național, la nivelul UE sau non UE și la cele ale Comitetului CBAM.

Structura de specialitate va funcționa cu un număr de 22 de posturi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat pentru Ministerul Finanțelor.”, conform proiectului pus în transparență decizională, potrivit sursei citate.

MF anunță că pentru desfășurarea activităților de control se vor aloca 10 posturi Direcției Generale de Inspecție Economico-Financiară din cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor și un număr de 46 de posturi structurilor teritoriale de inspecţie economico-financiară din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care sunt asigurate prin suplimentarea corespunzătoare a numărului de posturi, care a fost aprobat pentru Ministerul Finanțelor, respectiv pentru Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ministerul Finanțelor - 56 de posturi pentru ANAF
Ministerul Finanțelor – 56 de posturi pentru ANAF

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Finanţelor va ajunge astfel la de 2.052, exclusiv demnitarii, iar numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi structuri subordonate va ajunge la 22.287, inclusiv preşedintele, vicepreşedinţii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor, potrivit informațiilor furnizate de Economedia.

Citește mai multe despre: Secretarul de stat Alin Chitu a demisionat din Ministerul Finanțelor. Care este motivul

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...