- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Finanțelor, noi îmbunătățiri la sistemul e-Factură. A fost introdusă funcția de autofacturare

29 Jan, 15:24 • Fundeanu Madalina
Ministerul Finanțelor a implementat o serie de noi îmbunătățiri sistemului e-Factură. A fost introdusă funcția de autofacturare și a fost îmbunătățită interogarea listei de mesaje, prin utilizarea de filtre.
Ministerul Finanțelor, noi îmbunătățiri la sistemul e-Factură. A fost introdusă funcția de autofacturare

Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), a implementat o serie de noi îmbunătățiri sistemului e-Factură. Așadar, a fost introdusă funcția de autofacturare și a fost îmbunătățită interogarea listei de mesaje, prin utilizarea de filtre, conform profit.ro.

Modificări noi în sistemul e-Factură

Autofacturarea a fost introdusă de vineri, dar modificările la lista de mesaje au fost operate azi. Astfel, dacă anterior, se genera ca răspuns pe toată lista la interogare, acum îmbunătățirea ar însemna că poți obține liste de răspuns pe criterii cum ar fi facturi primite, trimise, mesaje etc.

„În urma solicitărilor primite, s-a introdus o nouă facilitate la apelul de listă facturi disponibile de la serviciile web apelabile automat prin API. Astfel a devenit posibilă interogarea listei după o serie de criterii:

  • E = ERORI FACTURA
  • T = FACTURA TRIMISA
  • P = FACTURA PRIMITA
  • R = MESAJ CUMPARATOR PRIMIT / MESAJ CUMPARATOR TRANSMIS

Pentru situațiile în care factura este emisă de cumpărător în numele furnizorului, a fost introdusă posibilitatea transmiterii acesteia în sistemul RO e-Factura fără înregistrarea de drepturi suplimentare în SPV.

Astfel, dacă se completează la trimitere automată un parametru suplimentar AUTOFACTURA=DA sau se bifează câmpul de autofactură dacă se folosește interfața din SPV, verificarea dreptului de transmisie se va face între cui emitent și cui cumpărător”, potrivit informațiilor transmise de sursa menționată.

Citește și: INS: Explozie a prețurilor din retail în primele luni din 2024! Care sunt previziunile afaceriștilor

E-factura
E-factura

Ministerul Finanțelor a adus, de la începutul anului, mai multe îmbunătățiri sistemului e-Factură, în contextul în care acesta este aspru criticat de către utilizatori. Boloș a declarat, săptămâna trecută, că o potențială extindere a termenului în care nu se sancționează neraportare în eFactură a facturilor, va depinde de gradul de neconformare a contribuabililor.

În momentul de față, sunt transmise în eFactură aproximativ o treime din totalul de facturi la care trebuie să se ajungă. Până la data de 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul e-Factură. De la 1 iulie, pe de altă parte, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul e-Factură.

„Luăm în calcul amânarea termenului de la care sunt aplicate amenzi la eFactură. Depinde de cum se conformează contribuabilii Ministerul Finanțelor analizează situația eFactură și ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit”, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Sancțiunile sunt acum suspendate până la 1 aprilie. În sistemul e-Factură sunt raportate în prezent aproximativ o treime din numărul total de facturi la care estimează autoritățile că trebuie să se ajungă, dacă raportează toți cei care au obligația.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Vezi și: Casele de marcat self-checkout, efect de bumerang: 50% dintre tinerii clienţi ai magazinelor fură produse, arată un sondaj

Urmărește Daily Business pe Google News